A mozdonyszámítógép

2000.04.18. 16:04
A számítástechnika ősatyjaként tisztelt Charles Babbage által tervezett mechanikus számítógép százhúsz évvel az alkotó halála után épült meg. Egy évtizeddel később elkészült az első periféria: a 2.5 tonnás nyomtató.

Az ősszámítógép százhúsz évvel az alkotó halála után épült meg
A történet egy közepesen romantikus mongol szappan- és gépolajoperaként indul. Az életrajzírók szerint Babbage késői szellemi rokonára Neumann Jánosra ütött, tekintve, hogy apja szintén bankár volt. Charles Babbage Cambridge-ben tanult, és később egyetemi katedrát is kapott (bár soha nem tanított).

Charles Babbage találmányai

Babbage-ra azért is emlékezzünk, mert neki jutott először eszébe, hogy a színházban nem csak egyszínű fénnyel lehet a színészeket világítani, ezért teoretikus értelemben még valaminek az ősatyja. 1871-ben halálakor a gyászolók kényelmesen elfértek egyetlen lovaskocsiban. Babbage nevét egy a Hold északi sarkához közel eső kráter örzi. Legyen önnek is telke a Holdon.

Babbage volt ez első ember, aki a többé kevésbe hibákkal tűzdelt számtáblázatokat javítva, a matematika gépesítéséért kiáltott. Konkrétan gőzért. Babbage-t valószínűleg az ihlette meg, hogy milyen királyul működnek a Jaquard által tervezett lyukkártya vezérelte szövőgépek. Végül 1833-ban, negyvenkét évesen fogott hozzá a kiáltásból született "Differencia-mozdony" megtervezéséhez, amelynek megépítése később állami pénzen két fős teammel kezdődött el, majd a pénz elapadásával le is állt. Babbage ezután megtervezte mozdonya következő és fejlettebb változatát, az "Analitikus-mozdonyt".

Charles Babbage, a feltaláló
Élete hátralévő részében folyamatosan támogatásért lobbizott, de mindenütt azt a választ kapta, hogy a számoló mozdony egy baromság. Babbage különös figura volt, ezért a kor szokásainak megfelelően mindig megverték, amikor kiment az utcára. Egyetlen ember ismerte fel csak a Babbage munkájában rejlő értéket, ő Ada Augusta Lovelace volt. Ada Babbage-dzsal folytatott levelezésében javasolta, hogy készüljenek tervek, hogy hogyan lehet a géppel Bernoulli-számokat számolltatni. Lovelacené Ada Byront emiatt emlegetik az első szoftver írójaként.

Ada, Ada

Megszületik Ada Byron King, és szülei Lady és Lord Byron, pár héttel később különköltöznek. Adát anyja neveli fel, aki mindenképpen gondoskodni szeretne róla, hogy lánya ne legyen költő, mint az apja, ezért matematikára taníttatja. Adában ennek ellenére nagy vágy él a költészet iránt. Early of Lovelace-hez megy feleségül, és olyan környezetében olyan kaliberű nevek mozognak, mint Charles Dickens vagy Michael Faraday, vagy a kaleidoszkóp világhírű feltalálója Sir David Brewster. Charles Babbage-al folytatott levelezésébében megfogalmazott javaslata miatt a szoftverek ösanyjaként emlékezünk rá. A Lovelace család részéről három gyermeke saját ősanyjaként emlékezett rá, amikor harminchat éves korában meghalt. Ada Augustin Lovelace úgy vélte, hogy a Babbage által tervezetthez hasonló gépek egyszer majd zenélni és rajzolni fognak. Tiszteletére 1979-ben programnyelvet neveztek el.

Ada programjához a hardver 1991-ben készült el a Differencia-mozdony. Miután a brit Tudományos Múzeumban a számítástechnika-történeti kurátorként dolgozó Doron Swade 1985-ben prodzsektet indított megépítésére. Az elkészült szerkezet tizenkétezer alkatrészből áll, és három tonnát nyom. Kilenc éveel később - szintén eredeti tervek alapján - a napokban készül el a szerkezetet használhatóvá tevő nyomtatógép.

A két és fél tonnás szerkezet tökéletesen működik, a számsorokat több formátumban is képes kinyomtatni, és itt tényleg le a kalappal Babbage zsenialitása előtt.

A gépet a Cogwheel Brain (Fogaskerekes agy - Alberték kíméljenek) című kiállításon lehet majd megtekinteni a londoni múzeumban, ahol azonnal meg is lehet vásárolni Doron Swade könyvét Babbage-ről, az első számítógépről és az azt újjáélsztő prodzsektről.  • Tippek
  • Lakáshitel