Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Bébidizájn Angliában is

2001.12.13. 18:20
Az Egyesült Államok után Anglia is engedélyezte a humán embriók genetikai tervezését, vagyis hogy egy súlyos beteg gyerek gyógyításának érdekében anyja mesterségesen megtermékenyített petesejtjei közül a donornak genetikailag legalkalmasabb embrió kapja meg az emberré válás esélyét. A pótbaba ősvérsejt-, és csontvelődonorként szolgálhat beteg testvérének, szőröstül-bőröstül azonban nem használható fel tartalékalkatrésznek: őt is fel kell nevelni.
A bébidizájnnak is nevezett eljárás lényege az, hogy a mesterségesen megtermékenyített petesejteket a beültetés előtt különféle szűrővizsgálatoknak vetik alá: először is kiszűrik azokat, amelyek hordozzák a testvér betegségéért felelős génhibát - az eljárást elsősorban öröklött betegségekben (thalassaemia, fanconi anaemia stb.) szenvedő gyerekek szülei veszik igénybe. A második lépésben azt is megvizsgálják, hogy az embrió szövettanilag mennyire kompatibilis testvérével, ily módon kiválasztva a donornak legalkalmasabb "verziót".

A kiválasztott embrióból már az anyaméhben donor lehet: a köldökzsinórból vett ősvérsejtekkel gyógyíthatják beteg testvérét. Ha ez nem sikerül, a megszületett baba akár csontvelődonorként is szóba jöhet. Az eljárás során létrehozott összes többi embriót kidobják.

A technológiailag már kivitelezhető, etikailag azonban vitatott eljárás életeket menthet: a brit embrióhatóság szerint előnyei számosabbak, mint a hátrányai. Eseti elbírálással engedélyezték a szigetországban is, de csak gyermekek megmentése érdekében: saját maguknak továbbra sem nemzhetnek donort a britek. Amerikában már korábban végeztek ilyen beavatkozásokat, és több brit házaspár is a tengerentúlra utazott, hogy beteg gyereke érdekében a családtervezésnek ezt a módszerét válassza. Amerikában már 2000-ben születtek "tartalékgyerekek". A brit hatóság állásfoglalása után az egyiptomi születésű Mohammed Taranissi, vezető termékenységi szakértő, aki Chicagóban már végzett embriószelekciót, bejelentette: a bébidizájnra szakosodott magánklinikát hoz létre Londonban.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft