Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Támadnak a szuperbaktériumok

2003.03.06. 14:32
Európában és az Egyesült Államokban egy új szuperkórokozó kezdett elterjedni az egészséges emberek között: a methicillin-ellenálló Staphylococcus aureus. A gyorsan terjedő baktérium a kórházakban és a szanatóriumokban eddig is gyakori vendég volt, most azonban már az egészséges emberek környezetében is járványszerűen terjed.
A Staphylococcus aureus kitűnően tud alkalmazkodni környezetéhez, melynek köszönhetően az emberi szervezeten kívül - például a bőrfelületen - is napokig képes a túlélésre. Ebből kifolyólag érintkezés útján könnyen terjed a fertőzés, és a baktériumok rovarcsípéshez hasonló gyulladást okoznak. A kórokozó megfelelő kezelés hiányában sebek gennyesedését, vagy ami még rosszabb, gennyes tüdőgyulladást okozhat.

Kiszöktek a szanatóriumból

A BBC információi szerint az Egyesült Államokban és Európában okozott járványokat a baktérium, de még nem biztos, hogy minden esetben ugyanaz a baktériumtörzs felelt a megbetegedésekért. Az orvosok annyit tudtak megállapítani, hogy mindegyikük tartalmazza az úgynevezett PVL gént, amely a mérgező fehérje előállításáért felel. A kutatók szerint ez a gén okozza a rezisztens törzsek terjedését olyan egészséges emberek között, akik normális esetben nem kapnák el a fertőzést bőrön keresztül.

Nemi úton nem terjed

A New Scientist magazin több olyan járványról számolt be, amelyek az Egyesült Államok városaiban és börtöneiben törtek ki, s amelyek során atléták, iskolás gyermekek és újszülöttek is megfertőződtek. Bár az ellenálló törzsek nemi úton nem terjednek, meglepően sok esetről számoltak be néhány homoszexuális közösségben. Az orvosok arra hívták fel az emberek figyelmét, hogy minél több emberrel kerülnek testi kontaktusba, annál nagyobb a fertőzés kockázata.

A PVL gént tartalmazó törzsekkel Hollandiában, Skóciában és Franciaországban is találkoztak az orvosok. Bár a törzsek ellenállnak a methicillin alapú gyógyszereknek, számos más antibiotikummal jól kezelhetőek.

Dr. Giles Edwards, a két PVL baktériumtörzset felfedező Scottish MRSA Reference laboratórium megbízott elnöke a BBC-nek elmondta: "Bár ezek a kórokozók nagyon kellemetlenek lehetnek, önmagukban nem életveszélyesek. Ugyanakkor tudjuk, hogy ezek a PVL-törzsek összefüggésbe hozhatók egy ritka, ám életveszélyes tüdőgyulladással is."

Az Egyesült Államokban számos megbetegedést jelentettek: Los Angeles környékén harmincöt gyermeket és hatvanhat rabot kellett kórházba szállítani, valamint New York, Boston és Miami környékén is voltak kisebb járványok. Scott Fridkin az Egyesült Államok járványügyi központjának munkatársa biztos abban, hogy az ellenálló baktériumtörzsek olyan közösségekben fejlődtek ki, ahol az emberek nem törődnek az egészségükkel.

Az orvosok most azt próbálják kideríteni, hogy Európában és az Egyesült Államokban ugyanazok a törzsek okozták-e a megbetegedéseket. Dr. Edwards szerint elképzelhető, hogy az amerikai baktérium jutott el Európába.

Magyarországon is a kórházakban gyakori

Az Országos Epidemiológiai Központ Bakteriológiai osztálya által kiadott jelentésekből kiderül, hogy 1998-ban az ÁNTSZ Járványügyi bakteriológiai hálózatából származó Staphylococcus aureus baktériumtörzsek 2,7 százaléka volt rezisztens methicillin/oxacillinre. Ugyanabban az évben a kórházak, klinikák bakteriológiai laboratóriumaiból származó baktériumok 10,5 százaléka volt ellenálló, ami jól mutatja, hogy hazánkban is elsősorban a fekvőbetegeket ápoló intézményekben jellemző a rezisztens baktérium által okozott járvány. Az Index azt is megtudta, hogy a kórházakban valamennyi váladékmintát megvizsgálnak rezisztens törzsek után kutatva, de a körzeti orvosnál ritkán kerül sor ehhez hasonló vizsgálatra.