Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Mindennapos állatkínzás

2002.03.27. 17:20
Szinte minden indonéz állatkertben nélkülöznek az állatok. A gondozók kegyetlenkednek velük, vagy egész egyszerűen magukra hagyják őket. Ez derült ki a World Society for the Protection of Animals (WSPA) vizsgálatából, amelyben öt hónapon át, tíz állatkertet vettek górcső alá.
A nemzetközi állatmentő egyesület bizonyítékai szerint az indonéz állatkertekben élő vadak fele nem kap elég vizet, sokuk éhezik, és az is mindennapos, hogy veréssel kényszerítik őket, arra, hogy különböző kunsztokat mutassanak be a látogatóknak. A WSPA jelentéséből kiderül, hogy az állatkertek 99 százaléka a legalapvetőbb szükségletek kielégítését sem biztosítja az állatoknak, 82 százalékuk pedig túl kicsi helyen tartja a vadakat. Emellett a vizsgált állatkertek több, mint fele hosszú ideig koszosan, takarítás nélkül maradt.

Nyomorgó állatok

Egy jávai állatkertben például a WSPA munkatársai egy rozsdás vasból és betonból álló ketrecben, nyakig szemétben találtak rá egy orángutánra. A közelben két másik orángután, anya és kicsinye egy akkora vasketrecben volt tartva, mint egy oldalára fektetett telefonfülke.

Egy Baliban található parkban egy disznófarkú makákót egy olyan kicsi ketrecben találtak, amelyben az állat nem tudott lefeküdni, sőt, egyik lába a rácsokhoz volt kötözve. A közelben hét alultáplált oroszlánra bukkantak, amelyeket három négyzetméteres ketrecekben tartott az állatkert, és férges sebekkel volt tele a pofájuk. Egy másik jávai állatkertben a WSPA három, lábánál fogva megbilincselt elefántot talált, az állatok maximum egy métert tudtak megtenni bármely irányba.

Cigiző majmok

Az állatkertekben nem csak a rossz körülményektől kell szenvedniük a vadállatoknak, hanem a látogatóktól is, akiket egyenesen bátorítanak arra, hogy fagylalttal, édességgel, és egyéb ételekkel etessék őket. Sőt, az egyik megfigyelt parkban néhányan cigarettát kínálgattak az orángutánoknak.

Kegyetlen cirkusz

A jelentésből az is kiderül, hogy az állatkertek 80 százalékában cirkuszi show-kat is rendeznek, amelyek során veréssel és éheztetéssel kényszerítik a majmokat, medvéket és vidrákat a szereplésre. Az állatok fele mutatott olyan tüneteket, amelyek a végkimerülést jelzik. Emellett a vizsgált parkokban a WSPA bizonyítékokat talált az illegális állatkereskedelemre is: a tigrisek és medvék úgy cserélnek gazdát, hogy halottnak nyílvánítják őket.

Legitim állatkínzás

Mint kiderült, a vizsgált állatkertek mindegyike tagja a Délkelet-ázsiai Állatkertek Szövetségének, amelynek az lenne a feladata, hogy "az állatok ellátásának magas színvonalát betartassák, azt fejlesszék, és a vadak jólétét garantálják".

A WSPA képviselője, Rob Laidlaw azonban elmondta: "Indonéziában találhatóak a világ talán legrosszabb állatkertjei. Ezek a helyek nem többek, mint nyomorúságos sikátorok, ahol a tengerentúli turistákat szerencsétlen állatokkal szórakoztatják. Az ilyen helyeknek semmi közük az állatok jólétéhez, vagy a kihalófélben lévő fajok védelméhez."

Drágul a belépő, szépül az állatkert
Emeli a jegyek árát húsvét után a Fővárosi Állat- és Növénykert, a felnőtt belépő százötven forinttal többe, azaz kilencszáz forintba kerül majd. Az emelt bevételt a park üzemeltetésére fordítják, a felújítást főleg pályázatokból finanszírozzák.

Idén a tervek szerint, az Akvárium, a Nagymajomház, a Rágcsálóház és a Bambiház szépül meg többek között. Az Akvárium részleges, vagy teljes felújítása 320 millió forintot igényelne. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Gazdasági Minisztérium támogatása révén a szükséges összegből 130 millió forint már rendelkezésre áll, a pénz hiányzó részét a fővárostól várja az állatkert.

Az idei esztendő a majmok éve lesz a kertben, ugyanis átalakítják a Nagymajomház belső terét és korszerűsítik a kifutókat. A felújítások sorában hozzálátnak a Rágcsálóház és a Bambiház felújításáhozt is, valamint kifutóvá alakítják a környező tereket.

Az intézmény tervezi, hogy új állatkiállítást rendez be a Szarvasházban, valamint megújítják a Vízparti Élet Házának bemutatóit. Időszerűnek tartják a Kis-tó rekonstrukcióját is, s ha a szükséges pénzt sikerül előteremteni, még ebben az évben elvégeztetik a munkálatokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?