Erzsébet
1 °C
4 °C

Költenek a fülesbaglyok, hazatértek a vándormadarak

2002.03.19. 09:44
Az erdei fülesbaglyok elfoglalták a kékvércsék számára kirakott költőládák egy részét, és már költenek a csanádi pusztákon. A dél-alföldi madár-élőhelyeken javában zajlik a vonulás, a korai enyhülés hatására a szokásosnál korábban térnek haza a vándormadarak. A Fehér-tavon mintegy tízezer vadliba pihen.
Erdei fülesbagoly (Asio otus)
Költenek az erdei fülesbaglyok Csongrád megyében, a csanádi pusztákon. Mészáros Csaba, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi csoportjának szakembere elmondta, hogy az egyesület tagjai a csanádi pusztákon a kékvércsék számára 72 költőládát helyeztek ki, ezekből választott magának családalapításra otthont néhány fülesbagoly pár. A fülesbagoly nem rak fészket magának, rendszerint elhagyott szarkafészekben rakja le tojásait.

Halastavakon pihennek a récék

A dél-alföldi madár-élőhelyeken javában zajlik a vonulás, a korai enyhülés hatására a szokásosnál korábban térnek haza a szárnyas vándorok. A szegedi Fehértó halastavain tömegével pihennek a récefélék, a tőkés, a csörgő, a böjti és a nyílfarkú récék között felbukkan a ritkább kendermagos réce is. A Szeged környéki szikesekre megérkeztek az első gólyatöcsök, amelyek fokozottan védett madarak.

Az arany lilék még barnák

Arany lile (Charadrius pluvialis)
A csanádi pusztákon több helyen dürgő túzok kakasokkal találkozhat az arra járó, és a pusztákon felbukkantak az egyik legjellemzőbb vonulók, az arany lilék. Az arany lilék tolla még jellegtelen barna, de hamarosan átveszik aranysárga színben pompázó tollruhájukat.

Megjöttek a darvak

A vásárhelyi puszták közepén található kardoskúti Fehér-tavon mintegy tízezer vadliba pihen. Időnként közéjük keveredik a világszerte veszélyeztetett, fokozottan védett vörösnyakú lúd néhány példánya. Darvakból is már több ezer példány tartózkodik a kardoskúti Fehér-tavon, legfontosabb táplálékuk a frissen kikelt gabonahajtás, de nem ritkán irtják az elszaporodott mezei pockokat is. A zsombói Ősláp-erdő rétjeire megérkeztek az első cigány csaláncsúcsok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?