Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Tovább nő a dohányosok száma Európában

2002.02.25. 10:18
Jelenleg magasabb a dohányosok száma Európában, mint öt évvel ezelőtt volt - jelentette az Europaworld. A fő ok a dohányipar agresszív reklámkampányainak hatása - jelentették be a WHO által szervezett varsói konferencián.
Az Európai Miniszteri Konferencia a Dohányzás-mentes Európáért rendezvényen 48 ország egészségügyi miniszterei és döntéshozói képviseltették magukat, hogy megosszák egymással tapasztalataikat. A jelentéshez az európai országok felnőttjeinek és fiataljainak dohányzási szokásait vették figyelembe. Más adatokat is figyelembe vettek, beleértve a dohánytermékek forgalmának szabályozását, a reklámok tiltását, és a termékek adóztatási politikáját. Ezek célja a leszoktatás és a dohányzásmentes környezet megteremtése volt a cél.

A jelentés megállapította, hogy sikeresen folyik a harc a dohányzás ellen. Egyes országokban drasztikusan csökkent a dohányipari termékek forgalma. Megfigyelhető, hogy amíg Nyugat-Európában csökkent, addig Kelet-Európában nőtt a dohányosok száma. Emellett az alacsonyabb jövedelműek között háromszor annyi a dohányos, és háromszor akkora az esélyük is az ezzel kapcsolatos betegségekre, mint a magasabb jövedelműeknek. A fiatalságnál ugyanakkor eltűntek a nemek és országonkénti különbségek a dohányzás tekintetében.

A dohányipari termékek forgalmának korlátozásában új irányelvek kidolgozása van folyamatban. A cél az, hogy a dohányipai multik ne tudják kijátszani az egyes országok különféle törvényeit. Abban a tíz országban, ahol már a szigorúbb szabályozás működik, a dohányzással kapcsolatos halálesetek száma visszaszorult -áll a jelentésben. Öt országban (Finnország, Izland, Olaszország, Szlovénia, Svédország) pedig 25 százalék alá esett a tizenöt évesnél idősebb dohányosok aránya a teljes lakosságon belül.

A leghatásosabb módszernek a termékek árának növelése, a reklámozás teljes tiltása, a leszoktatás támogatása, és a dohányzásmentes környezet kialakítása mutatkozott a jelentés szerint. Ezen a területen van még tennivaló, mert csak az európai országok negyede használja fel az adókból befolyó összegeket az előbb említett célokra, és csak öt ország fordít ebből a pénzből több mint egy százalékot erre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!