Olivér
4 °C
8 °C

Öt holttestet találtak a bajkonuri űrsiklóhangár romjai alatt

2002.05.13. 12:03
Öt holttestet találtak a leszakadt bajkonuri hangár romjai alatt a mentők, három munkást még keresnek azok közül, akik a baleset pillanatában az épületen dolgoztak. Nem valószínű, hogy bármelyikük túlélte a zuhanást. Az orosz űrhivatal szóvivője azt mondta, hogy a balesetet valószínűleg robbanás okozta. A Buran űrsiklót is maguk alá temették a romok.
A mentőosztag hétfő délig öt holttestet talált a leszakadt bajkonuri hangár törmeléke alatt, a többieket még keresik. Szergej Gorbunov, az orosz űrkutatási hivatal szóvivője az RTR orosz állami televízióban azonban azt mondta, nem valószínű, hogy bármelyikük túlélte volna a 80 méteres zuhanást. Az épületet kordonnal vették körül, mivel félő, hogy a falak is összeomlanak.

A leomló tető maga alá temette az 1988-as, személyzet nélküli repülése után a használatból kivont Buran űrrepülőgépet és az Energia típusú rakétahordozót is.

Nem engedték be a mentőket

A 80 méter magas hangár teteje és felső falrésze vasárnap szakadt le a Kazahsztáni Bajkonur űrközpontban - adta hírül az MTI. A romok maguk alá temették az épületben dolgozó nyolc munkást. Az orosz NTV televízió információi szerint a csoportnak hét kazah és egy belorusz tagja volt. Az orosz hatóságok nem engedték meg a kazah mentőegységeknek, hogy az általuk bérelt területre belépjenek, de egy 44 tagú különleges mentőbrigád azonnal elindult Moszkvából Bajkonurba. Az őket szállító repülőgép azonban csak 13 órával a szerencsétlenség után ért a helyszínre.

Robbanás okozhatta a balesetet

Gorbunov szerint a balesetet az okozhatta, hogy valami rázuhant egy, a hangárban tárolt üzemanyag-tartályra, amely az ütéstől felrobbant, és a hatalmas légnyomást a tető szerkezete már nem viselte el.

Gorbunov felidézte az épület konstrukciós hibáit, emlékeztetett arra a Szovjetunió-beli gyakorlatra, amikor az építőket szorították a szimbolikus politikai határidők. Ugyanakkor kizárta, hogy merénylet történt volna. Megerősítette továbbá, hogy az épület összeomlása nem veszélyezteti a Nemzetközi Űrállomásra irányuló űrutazásokat, sem pedig a kereskedelmi műholdak röppályára állítását. Múlt hónapban egyébként innen lőtték fel azt az űrhajót is, mely Mark Shuttleworth-öt, a dél-afrikai űrturistát szállította.

A Buran űrsikló Bajkonurban

Gagarin is innen indult

Bajkonur Oroszország fő békés célú rakéta-kilövő bázisa és űrhajóskiképző központja, amelyet Moszkva a Szovjetunió megszűnése után Kazahsztántól bérel űrprogramjához. A két állam 1994-ben írt alá megállapodást, mely elismeri Kazahsztán tulajdonjogát a területre, de a használati jogot évi 115 millió dollárért Oroszországnak adja. A mai napig ez a legnagyobb, nem katonai célokat szolgáló orosz űrközpont, de Moszkva távlati tervei között szerepel, hogy az Arhangelszk melletti Pleszeck katonai kozmodrom fokozatosan "kiváltja" a kazahsztáni bázist.

Az űrközpont nagy szerepet játszott a hidegháborús űrversenyben is: innen lőtték fel az első műholdat 1957-ben, és innen indult négy évvel később az első űrhajós, Jurij Gagarin is.

14 éve nem használták

Az összeomlott hangárt a 60-as évek végén építették a szovjet holdprogramhoz, amelyet végül az amerikai Apollo 11 holdraszállása után leállítottak. Az épületet később a Buran űrrepülőgép építésére használták. A Buran 1988-as repülése - melynek során mindössze két fordulatot tett a Föld körül az űrsikló - után öt évvel ezt a programot is törölték, és azóta az épületet nem használták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?