Meteorit landolt Bajorországban

2002.04.08. 12:41
A sötét égbolton átsuhanó látványos fénycsíkokkal egy meteorit hullott le vasárnapra virradóra Felső-Bajorország fölött. A jelenséget több százan látták, állításuk szerint néhány fénycsík húzott át az esti égbolton, amit robbanásra emlékeztető dörej kísért, és ebbe még az ablakok is beleremegtek. A müncheni légikikötő felé tartó repülőgépek pilótái is beszámoltak a jelenségről az irányítótoronynak. A német légvédelem radarernyőin ugyanakkor nem észleletek semmi rendellenességet.
Az égi tünemény érthetően számos embert izgalomba hozott, a jelenséget még Felső-Ausztriában is észlelték. A talány oka csak délután tisztázódott: egy parasztasszony a felső-bajorországi Erding járásból ökölnyi kődarabot vitt be a rendőrségre, amely világítva zuhant kertjébe. A müncheni földtani intézet első vizsgálata azt mutatta, hogy nagy valószínűség szerint meteoritdarabról van szó.

Nem űrszemét volt

A lelet megerősítette a heppenheimi csillagbarátok körének értékelését, amelyet az égi tüneményről készített fényképek alapján tettek közzé. Elnökük, Otto Guthier már délután közölte: egy szokatlanul nagy hullócsillag okozhatta a fényjelenségeket. A közvélemény először űrszemét lezuhanását találgatta egy korábbi NASA-bejelentés alapján, de az amerikai űrhajózási hatóságok és Guthier ezt egyaránt elvetette.

Aggódó betelefonálók

A hullócsillag miatt egész éjszaka izzottak a telefonok a rendőrőrsökön: aggódó emberek százai számoltak be vakító fénycsíkokról, amelyek hihetetlen sebességgel lövelltek át az égbolton. A titokzatos "éjszakai fény" szikracsóvát húzott maga után, szinte nappali világosságba borítva az égbolt egy részét. Néhány betelefonáló hosszabb, mennydörgésszerű robajról és robbanást idéző hanghatásról számolt be.  • Bérelnék
  • Bankszámla