Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új baktériumot teremthet a genetikus

2002.11.22. 15:24
Craig Venter amerikai génkutató új életformát hozna létre laboratóriumi körülmények között, hogy így tanulmányozza a sejtek összetételét és működését. A Washington Post beszámolója szerint olyan egysejtűről lehetne szó, amelyik csak annyi génnel rendelkezne, amennyi életben maradásához feltétlenül szükséges.
Az alapkutatásokon túl a projekt gyakorlati haszonnal is járhat. Az újság szerint az új organizmusból esetleg olyan "sejtméretű gyárakat" lehetne kifejleszteni, amelyek biológiai fegyvereket közömbösítő védőanyagot vagy energiaforrásként hasznosítható hidrogént termelének. Venter - a Celera Genomics elnöke - az emberi génkészlet dekódolásával tett szert világhírre. 2002 elején azonban a cégvezetésben kialakult stratégiai vita miatt lemondott posztjáról.

A kutató Maryland államban alapított intézetében (Institute for Biological Energy Alternatives) az új életforma kitenyésztésére irányuló projektet az amerikai energiaügyi minisztérium 3 évre kölcsönzött 3 millió dollárja segíti. Venter megnyerte munkatársának az orvosi Nobel-díjas Hamilton Smith-t.

Három évre jegelték

Craig Venter
A genetikus először 1999-ben jelentette be a mesterséges életforma létrehozásának tervét. Etikai ellenvetések miatt a kutatócsoport beleegyezett, hogy megvárják a 15 fős genetikai etikai döntőbizottság (Ethics of Genomics Group) döntését.

A teológus tagokkal is rendelkező etikai testület most arra a következtetésre jutott, hogy a projekt etikusnak minősül, amennyiben a célja az emberiség segítése, és megfelelő biztonsági intézkedéseket tesznek. A bizottság működésének alapjait a Venter által alapított TIGR alapítvány (The Institute of Genome Research Foundation) "önzetlen adománya" teremtette meg.

Nem szabadulhat el

A testület elnöki tisztét betöltő Mildred Cho, a Stanford egyetem bioetikusa a New Scientistnek kifejtette: "Nem aggódom igazából amiatt, hogy a minimális genetikai módosítás elfajul, és szuperkórokozó jönne létre, mert úgy érzem a kutatók átlátják, munkájuk milyen kockázatokkal jár."

Idén júliusban egyébként amerikai kutatók szintetikus polio vírust állítottak elő, pusztán az alapvető DNS-építőkövek felhasználásával. Egy vírusnak azonban gazdaszervezetre van szüksége a fennmaradásához, egy baktérium viszont önállóan is eléldegélhet.

Az egysejtűt teremtő projekt célja a legegyszerűbb élő sejt komponenseinek megértése. Ehhez kiindulópontként Venter a Mycoplasma genitalium kórokozót használja fel, amely az embereken a nemi szervek tájékán fordul elő, és a húgycső különböző gyulladásaiért tehető felelőssé.

Leformázzák, újratöltik, upgrade-elik

A kutatók el akarnak távolítani minden gént a baktériumból. A kiürített sejtbe mesterségesen összeállított genetikai anyagot helyeznek, amely hasonlatos lesz a természetben előforduló kromoszómákhoz. A kutatók azt remélik, hogy a sejt osztódni kezd, és kialakul egy, semmilyen eddig létezett baktériumfajra sem hasonlító tenyészet.

Egy 1999-es beszámoló szerint a M. genitalium összesen 517 génjéből elegendő 265-öt meghagyni az organizmus életben maradásához. Erről a redukált génkészletről gondolják azt, hogy az élő szervezet létrehozásához szükséges alapot képezi. Ha a baktérium életképesnek mutatkozik, megkezdhetik az újabb tulajdonságok genetikai bevitelét.

Venter és Smith elismerte, hogy a projekt eredményeivel visszaélve megnyílik az út a biológiai fegyverek új generációinak kifejlesztése előtt. Éppen ezért a kulcsfontosságú technikai részleteket titokban tartják majd. Viszont a kutatók véleménye szerint a munkájuk hozzájárulhat ahhoz, hogy javítsák a biológiai fegyverek elleni védelmet.