József, Bánk
-6 °C
0 °C

Bakancs taposóakna ellen

2001.12.20. 11:02
Az aknakereső csapatok számára készített különleges bakancsot egy hongkongi vállalat. A Blast and Fragment Resistant Combat Boot (BfR) hasonlóan viselkedik, mint a golyóálló mellény. Képes megakadályozni a végtagvesztést, de a viselőjét így is érhetik sérülések.
A BfR bakancs talpában összesen 13 különböző réteg véd a gyalogsági akna robbanásától. A talpba ezen kívül acélból és alumíniumból készült betétek kerülnek. A teljes szövet így erősebb, mint az acél - jelentette ki FK Lee, a BfR ügyvezetője.

Pehelysúlyú páncél

A 170 dollárba kerülő különleges lábbeli kis súlyával is kitűnik. Nem egészen 900 grammot nyom a BfR, míg a hagyományos bakancsok egykilósak, vagy még nehezebbek lehetnek.

A hongkongi sajtó a nyár folyamán lelkesen számolt be az aknakeresőket védő páncélozott csizmáról. Most a brit Royal Military College of Science kutatói kísérletekkel igazolták, hogy a bakancs bizonyos körülmények között képes csökkenteni a sérülések súlyosságát.

Felugró aknákkal szemben tehetetlen

A felugró aknák ellen, melyek felrobbanás előtt a levegőbe emelkednek, nem véd a csizma. Ahogy a csonttörésektől sem tudják megóvni a viselőjüket. Ennek ellenére Lee hatalmas piaci lehetőséget lát a BfR-ben. A fejlődő országokban kereken 9 millió katonának volna szüksége a bakancsra, a nyugati világban pedig 16 millió is elkelhet belőle.

A gyártó szerint időközben számos ország hadserege érdeklődött a fejlesztés iránt. Az USA, Sri Lanka, Törökország és Szaúd Arábia jelentkeztek előként a különleges bakancsért. De világszerte problémát jelentenek az aknák.

Jótékony célra is áldoznak a bevételből

Nemzetközi szakértők becslései szerint több mint 65 országban több mint 100 millió aknát rejt a föld. Ezek a szerkezetek legalább 50 évig aktívak maradnak. A világban 22 percenként robban fel egy akna, megölve vagy megcsonkítva egy embert. Ezért a BfR gyártói eladott csizmánként egy dollárt ajánlanak fel az aknák áldozatainak.