Auguszta
-7 °C
0 °C

Elhalasztották a rekordballon felszállását

2003.09.02. 16:42
A rossz időjárás miatt az indulás előtt néhány órával elhalasztották a világ legnagyobb héliumballonjának felszállását. A légi szerkezettel két vállalkozó szellemű brit, az 53 éves Colin Prescot és a 48 éves Andy Elson új magassági rekordot kíván felállítani.
A Cornwall grófságban, Saint Ives kikötőjében álló hajóról a ballon a jelenlegi tervek szerint szerdán reggel szállhat fel 39,6 kilométer magasba, közölték a szervezők.

A késlekedés oka, hogy a rajt színhelye felett három felhőréteget fedeztek fel. A szervezők attól tartanak, hogy az 1800 és 5000 méter magasban elhelyezkedő felhőkből a nedvesség lecsapódhat a hatalmas ballonon.

Lenyomná a jég

A víz milliméteres vastagságú réteget és több tonnás holt terhet képezhet. A ballont ugyan nem lepné el a jég, de jelentős súlytöbbletet eredményezne, idézte a New Scientist a kísérletet irányító Brian Jonest.

Az utazók a csaknem negyven kilométeres magasságban egy órát kívánnak tölteni, miközben a mínusz 70 fokos hidegben különböző kísérleteket végeznek (bizonyos felfogás szerint ez a világűr határa, mások azt jóval magasabbra, száz kilométerre teszik). Az elérni tervezett magasságban az égbolt tintasötét lesz, és az utazók láthatják majd a Föld felszínének görbületét.

Szatyorral utaznak

A QinetiQ-1 névre keresztelt ballon megtöltött állapotban több mint 381 méter magas, vagyis akkora mint a New York-i Empire State Buliding, és 80 méterrel lepipálja Európa legmagasabb toronyházát, a Commerzbank frankfurti felhőkarcolóját.

Az indulásnál kereken két órába telik, míg az 1,7 tonnás, reklámszatyornál alig vastagabb polietilén fóliából álló ballont megtöltik az 1,2 millió köbméter héliummal, közlik a szervezők a weboldalukon.

11 órás levegőtartalék

A ballonos repülés eddigi rekordját 42 évvel ezelőtt állította fel két amerikai tengerésztiszt, amikor a Perzsa-öböl felett 34,7 kilométer magasra emelkedtek, emlékeztet a New Scientist.

A QinetiQ-1 két utasa űrhajósruhában ül majd egy nyitott gondolában. A levegőtartalékuk 11 órára elegendő. A teljes utazást legrosszabb esetben kilenc óra leforgása alatt végrehajtják, majd az Atlanti-óceán felett leereszkednek a ballonnal.

Tavaly nem sikerült

A szerdai előrejelzések szerint jóval kevesebb felhő várható a térségben, és így 95 százalékos az indítás valószínűsége. 2002 nyarán a hasonló rekordkísérletet a rossz idő miatt teljesen törölni kellett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!