Szilárda
-4 °C
3 °C

Kipukkadt a rekordballon

2003.09.03. 11:59
Az utolsó pillanatban le kellett fújni azt a magassági rekordkísérletet, amelyet két brit léggömbpilóta tervezett szerdára, mert a ballon a felfújás első néhány percében egyszerűen felhasadt.
Colin Prescot és Andy Elson a délnyugat-angliai Cornwall grófság partjai elől, egy brit hadihajóról indult volna QinetiQ 1 nevű léggömbjével. A megcélzott magasság negyven kilométer volt; ezzel egy 42 éves amerikai világrekordot döntöttek volna meg. Két amerikai katonai pilóta 1961-ben 34,7 kilométer magasságig jutott el ballonjával.

Szökött a gáz

A britek függőleges utazását eredetileg keddre tervezték, de a felhősödés miatt - amely a jegesedés veszélyével járt - a kísérletet szerdára halasztották. Szerda délelőtt, immár tökéletes időjárási körülmények között el is kezdték a hélium betöltését a rendkívüli méretű, több mint 400 méter magas polietilén léggömbbe, ám alig néhány perc után - amikor a ballonból még csak 15 méternyi volt a levegőben - hirtelen szökni kezdett a felhajtógáz, és a szerkezet visszaroskadt a hajóra.

Elson és Prescot már felöltötte orosz gyártmányú űrruháját, és éppen beszállni készült a nyitott gondolába, amikor a műszaki hiba bekövetkezett.

Bezárul az ablak

Az első vizsgálat kiderítette, hogy a léggömb anyagának egyik illesztése elengedett. A kísérlet stábjának vezetője azt mondta: az idén már valószínűleg nem próbálkoznak a rekorddöntéssel, mert mire a léggömb egészét gondosan átvizsgálják, "bezárul az időjárási ablak", vagyis nem lesznek már megfelelőek a légköri viszonyok.

A mostani kísérlet előtt is két évet vártak arra, hogy mind az alsó, mind a felső légkörben egyszerre kialakuljanak az utazáshoz elengedhetetlen viszonyok.

Eddig ez a legnagyobb

A Qinetiq 1 puszta mérete is már világrekord: felfújt állapotban magasabb lenne, mint a New York-i Empire State Building felhőkarcoló, befogadóképessége pedig másfél millió köbméter, ekkorára terjedne ki negyven kilométer magasságban az igen ritka légkörben, ha valaha is feljut oda.

Előzetes számítások szerint a léggömböt ötszáz kilométeres körben látni lehetett volna siker esetén. Ez az eddigi legnagyobb, emberek szállítására készített léggömb a világon. A kísérlet irányítója, Brian Jones a kudarc után azt mondta: egy ekkora ballont csak egyszer lehet felfújni, vagyis nem lehetséges előzetes próbafeltöltésekkel ellenőrizni állapotát.

"Nem meglepő"

Jones szerint "tulajdonképpen nem meglepő" a fiaskó, hiszen a Föld körüli léggömbutazással is 22-szer próbálkoztak, mire sikerült.

A két pilóta a célmagasságot 5 óra alatt tervezte elérni, és ott két órát különböző - főleg sugárzásmérési - kísérletekkel töltött volna; emellett távvezérléssel röptetett volna egy napenergia hajtotta repülőgépet, amely videofelvételeket készített volna a rekordkísérletről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!