Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Óriás, fehér gyilkos bálnába botlottak Alaszkánál

2008.03.10. 17:00
A mitikus élőlényt az Alaszkánál fekvő Aleut-szigeteknél fényképezték le egy amerikai óceánkutató-csoport tagjai.

"Hallottam már erről a bálnáról, de soha nem láttuk. Elképesztő, hogy megtaláltuk" - mondta Holly Fearnbach kutatóbiológus, a seattle-i nemzeti tengerbiológus laboratórium munkatársa, aki lefényképezte a ritkaságot.

A bálnát februárban látta a kutatócsoport, amint az amerikai óceán- és légkörkutató intézet Oscar Dyson nevű kutatóhajóján hangtani vizsgálatokat végzett.

Nem ez az első eset, hogy gyilkos, fehér bálnát látnak az Aleut-szigeteknél, de most fordult elő először, hogy véletlenül botlottak bele, és megfigyelői nem eleve felkutatására indultak.

"Amikor először látod, az tűnik fel, hogy mennyire fehér" - nyilatkozta a CNN-nek Fearnbach. Míg a bálna háta fehér volt, testfelületének többi része sárgás és barnás színben játszott, figyelték meg a kutatók. "Egy albínónak nem lenne ilyen színe, ráadásul a valódi albínók nem élnek sokáig és egészségügyi problémákkal küzdenek" - mondta John Durban a kutatócsoport másik tagja, majd hozzátette: az Aleut-szigetek mellett régebben az orosz partokon is jelentették már a fehér gyilkos bálna feltűnését.

Február 23-án találkoztak a fehér bálnával a kutatók és fél órán keresztül követték. "Mindenki a fedélzeten állt és fotózott, mindenkinek csodálatos élmény volt" - mondta Fearnbach.

A felnőtt, hím bálna egészségesnek tűnt, 8-10 méter hosszúnak és 4500 kilósnak becsülték a megfigyelők.