Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Óriás, fehér gyilkos bálnába botlottak Alaszkánál

2008.03.10. 17:00
A mitikus élőlényt az Alaszkánál fekvő Aleut-szigeteknél fényképezték le egy amerikai óceánkutató-csoport tagjai.

"Hallottam már erről a bálnáról, de soha nem láttuk. Elképesztő, hogy megtaláltuk" - mondta Holly Fearnbach kutatóbiológus, a seattle-i nemzeti tengerbiológus laboratórium munkatársa, aki lefényképezte a ritkaságot.

A bálnát februárban látta a kutatócsoport, amint az amerikai óceán- és légkörkutató intézet Oscar Dyson nevű kutatóhajóján hangtani vizsgálatokat végzett.

Nem ez az első eset, hogy gyilkos, fehér bálnát látnak az Aleut-szigeteknél, de most fordult elő először, hogy véletlenül botlottak bele, és megfigyelői nem eleve felkutatására indultak.

"Amikor először látod, az tűnik fel, hogy mennyire fehér" - nyilatkozta a CNN-nek Fearnbach. Míg a bálna háta fehér volt, testfelületének többi része sárgás és barnás színben játszott, figyelték meg a kutatók. "Egy albínónak nem lenne ilyen színe, ráadásul a valódi albínók nem élnek sokáig és egészségügyi problémákkal küzdenek" - mondta John Durban a kutatócsoport másik tagja, majd hozzátette: az Aleut-szigetek mellett régebben az orosz partokon is jelentették már a fehér gyilkos bálna feltűnését.

Február 23-án találkoztak a fehér bálnával a kutatók és fél órán keresztül követték. "Mindenki a fedélzeten állt és fotózott, mindenkinek csodálatos élmény volt" - mondta Fearnbach.

A felnőtt, hím bálna egészségesnek tűnt, 8-10 méter hosszúnak és 4500 kilósnak becsülték a megfigyelők.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?