Valér
-1 °C
0 °C

Vakcina a banánban

2000.10.18. 18:26
A WHO jelentése szerint a világ gyermekeinek 20 százaléka esik áldozatául olyan különböző fertőző betegségeknek, amelyek ellen létezik védőoltás. Bár az oltások előállítása olcsó, eljuttatásuk az adott helyekre problémás, beadásához orvosok és megfelelő eszközök kellenek. Létezik azonban egyszerűbb eljárás: az arizonai egyetem egyik kutatója szerint bizonyos növények génkészletét manipulálva azok vakcinákat termelnének.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint a világ gyermekeinek 20 százaléka esik áldozatául olyan különböző fertőző betegségeknek, amelyek ellen létezik védőoltás. Habár az oltások előállítása viszonylag olcsó - a költségek nagy részét ugyanis különböző alapítványok és civil szervezetek állják -, eljuttatásuk az adott helyekre, illetve maga az oltás még mindig problémás. A gyógyszert szállítás közben megfelelően kell tárolni, és beadásához orvosok kellenek és megfelelő eszközök, hiszen időnként egy nem steril tű több bajt tud okozni, mint egy betegség.

Vakcina a banánban

Benne van a vitamin
Létezik azonban egyszerűbb eljárás, ami a mostani tudomány segítségével tökéletesíthető. Charlez Arntzen, az arizonai egyetem egyik kutatója szerint megoldható, hogy úgy manipulálják a növények génkészletét, hogy azok vakcinákat termeljenek, ezzel sokkal olcsóbban és könnyebben lehetne eljuttatni a szükséges gyógyszereket nagy tömegekhez.

Az alapelv az, hogy a különböző konyhai növények génkészletének manipulálásával sikerüljön kitenyészteni olyan fajtákat, amelyek proteinek termelésével megfelelő védettséget adnak a fogyasztóknak, akár a Hepatitis-B vagy a kolera ellen.

Mindezt egy olyan könnyen termeszthető és elterjedt növényben képzelte el, mint a banán, amit a gyermekek még szívesen is fogyasztanak. Az egyetlen probléma, hogy a banán elég nehezen manipulálható, de a helyzet nem reménytelen.

Megoldatlan problémák

Az eddigi kísérletek bizonyították az elméletet a gyakorlatban is. A kísérletek a dohánnyal kezdődtek, mivel ez az az egyik legkönnyebben manipulálható növény, majd a paradicsommal és a burgonyával folytatódtak. A génmanipulált élelmiszerek jó hatással voltak a kísérleti állatokra és a kísérletben résztvevő emberekre is. Az egyedüli probléma, hogy a főzés során elvesznek a szükséges proteinek a növényből, így az alanyoknak mindent nyersen kellet fogyasztaniuk.

A másik, egyelőre még megoldatlan probléma a növények által termelt anyagok mennyiségének szabályozása. Egyelőre ahhoz, hogy a szervezet rezisztens legyen, még közel napi egy zsák krumplit kellene elfogyasztani, ráadásul nyersen, amire az átlagember képtelen, legyen szó akár egészségének védelméről. A mennyiség kérdése azért is fontos, mert egy esetleges túladagolás is káros lehet a szervezetre. Ezért elképzelhető, hogy a növényeket terméketlenné tennék, és csak kijelölt helyeken termesztenék, sőt akár némi ízbeli eltérést is okoznának, hogy a fogyasztó felismerhesse, mit is eszik.

Arntzen úr csupán attól fél, hogy ötlete, illetve kísérletei nem keltenek elég nagy visszhangot, illetve, hogy gyorsan elfelejtik. Nyilatkozatában leírta, hogy szerinte a nagy cégeknek sokkal több érdekük fűződik ahhoz, hogy például a kopasz férfiakon segítsenek, valamint több hasznuk származik abból, ha továbbra is ők gyártják a gyógyszereket és nem termesztik azokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!