Tíz éven belül kihalhat a banán

2003.01.18. 15:21
Rövidesen eltűnhet Európa legkeresettebb banánfajtája. A "Cavendish" fajtát két gombabetegség, a Panama-kór és a fekete Sigatoka gomba már létében fenyegeti, írta a New Scientist. A gomba már a dél-amerikai banánültetvények nagy részét tönkretette, és a kór gyorsan terjed.
A banán növények genetikailag csaknem teljesen azonosak, és így igen védtelenek a kórokozókkal szemben. Minden banán néhány olyan tő hajtásából származik, amit évezredekkel ezelőtt találtak az őslakosok. Egy, a penészgombával szemben immunis új banánfaj kitenyésztéseigen nehéz feladat. A növény genetikai örökítőanyaga ugyanis nem változik generációról generációra. Ezért a véletlen nem segíthet abban, hogy új banánfaj keletkezzen.

Szexmentes klónélet

"A banán klónnövény, gyakorlatilag évezredek óta nem szaporodott ivarosan" - fogalmazta meg a helyzetet a Guardian. Ezért Emile Frison, a banánok feljavításával foglalkozó, Montpellierben működő nemzetközi központ vezetője attól tart, hogy tíz év múlva már írmagja sem marad a trópusi gyümölcsnek.

Gyilkos gombák

A múlt század ötvenes éveiben az akkor szinte egyeduralkodó étkezési banánfajta, a Gros Michel a Panama-kór ki, emlékeztet a New Scientist. A kiesést a rezisztens Cavendish segítségével pótolni tudták, most azonban új gombabetegségek fenyegetnek. A fekete Sigatokát most még rendszeres permetezéssel kordában lehet tartani, de a Panama új változata ellenáll a vegyszereknek.

A Chiquita banánkereskedő cég kutatási igazgatója, Ronald Romero arra mutatott rá, hogy negyven éven át finanszíroztak egy termesztési programot, de nem sikerült kifejleszteni a Cavendish fajta megfelelő alternatíváját.

"A géntechnológia kiutat kínálhatna, ha sikerült a laboratóriumban ellenállóképes banánfajtát létrehozni. De ez sokba kerülne, és az is kérdéses, hogy a vásárlók szívesen fogadnák-e az ilyen banánt" - jelentette ki David McLaughlin, a Chiquita környezetvédelmi igazgatója. Mint hozzátette, az egyetlen jelenleg ismert rezisztens banánfaj sajnos inkább alma- és nem banánízű - írja a Süddeutsche Zeitung.

Ez az egyetlen reménysugár hondurasi kutatók munkájának eredménye. A kutatók magokat keresve 400 tonna banánt hámoztak meg és szűrtek át. Tizenöt életképes magra bukkantak, melyekből olyan ellenálló fajtát hoztak létre, melyet természetes úton lehet termeszteni. A New Scientist szerint ha 2013-ra nem tűnnek el a banánok az üzletekből, kinézetre és ízre akkor is teljesen különböznek majd a maiaktól.  • Hírek
  • Bankszámla