Viola
-6 °C
-2 °C

Bush betiltana minden klónozást

2002.04.10. 15:53
Az amerikai elnök szerdai beszédében várhatóan arra kéri a Szenátus tagjait, hogy azt a törvényjavaslatot, amely az emberi klónozás minden formáját tiltaná. A májusban szenátorok elé kerülő javaslatok között ugyanakkor van olyan, amely a engedélyezné a gyógyító célú embriókísérleteket.
A keményvonalas javaslatot támogató filmszínészek, vallási vezetők és politizáló tudósok több gyűlést is szerveztek a témakörben - legfőbb támogatójuk George W Bush ugyanakkor, szóvivője elmondása szerint, mindössze szeretné kiönteni a szívét, mielőtt visszavonul marhabőgéstől hangos texasi rancsára.

A klónozás egyike lesz azoknak a témáknak, amelyet a szenátusi többség vezetője Tom "Anthraxoslevél" Daschle szeretne májusban a ház elé vinni.

A szenvedés-dilemma

A vita kulcskérdése a klónozás célzott alkalmazásai közötti a különbségtétel.

Az őssejt olyan dolog, mint kártyában a jolly joker, bármilyen szövetté fejlődhet - egy (bármilyen) embrió kezdetben egy csomó őssejtből áll, amelyek a fejlődés során foglalják el helyüket és lesznek csonttá, idegszövetté, kukivá.

Ezért lehetséges, hogy például egy Alzheimer-kóros, vagy fiatalkori cukorbetegségben szenvedő beteg saját klónjából nyerjenek őssejteket, a belőlük tenyésztett szöveteket pedig a kilökődés és az elkerüléséhez szükséges immunszupresszió nélkül ültessék be.

A teljes tiltás hívei ezt azért ellenzik, mert szerintük az embrió elpusztítása az őssejtek kivételét követően voltaképpen gyilkosság - várni kell egy kicsit az egyéb gyógymódok feltalálására. A különbségtétel hívei arra hivatkoznak, hogy eddig gyógyíthatatlan betegségeket gyógyíthatnának, amelynek tiltása az eredeti (vagyis nem klón) betegre nézve gyilkosság, plusz sokkal több emberi szenvedés.

Illegális gyógyítás

Az emberi klónozás teljes tiltását szorgalmazó kansasi republikánus Sam Brownback szenátor minden olyan technológia importját is tiltaná, amelynek köze van az emberklónozáshoz. Brownback támogatottságát némileg apaszthatja, hogy ez azzal járna, hogy például egy Nagy-Britanniában legálisan kifejlesztett gyógyító eljárást, csak illegálisan lehetne amerikai állampolgárok gyógyítására használni.

A kaliforniai demokrata Dianne Feinstein rivális javaslata nem tiltaná az őssejt-kísérleteket - vagyis a gyógyító szándékú kutatást engedélyezné, míg az ember-sokszorosítást tiltaná.

A szenátusban mindkét javaslatnak vannak demokrata és republikánus támogatói.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!