Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Vonalkódolt élet

2005.02.18. 13:19
Rendkívül nagy horderejű projektbe fogott egy nemzetközi tudóscsoport: genetikai azonosítást célzó vonalkóddal szeretnék ellátni a Föld összes növény- és állatfajtáját. Az ily-módon összegyűjtött információt a kórokozók azonosítására, a veszélyeztetett fajok megfigyelésére kívánják felhasználni.

A projekt neve: az Élet Vonalkódolása

Az életformánként egyedi DNS-vonalkód a gén egyik szegmensét ábrázolja. A sejtmagon kívül egyedül genetikus anyagot tartalmazó mitochondriából nyert DNS-szakasz fajonként különbözik, viszont szinte teljesen megegyezik az azonos fajtához tartozó valamennyi egyed között.

Az ember 648 genetikai "betűjéből" csak kettő különbözik, valamint további hatvan választ el legközelebbi rokonunktól, a csimpánztól.

A vonalkód nemcsak hasonlóan néz ki, mint az áruházakban megszokottak, hanem (a tervek szerint) nagyjából ugyanúgy működik is majd. Begyorsítja a taxonómia standard módszereivel történő azonosítást. A mai eljárások hátulütője, hogy - mivel felettébb aprólékosak - bonyolultak, időigényesek, speciális ismeretek nélkül használhatatlanok. "Olyan új módszert szeretnénk, mellyel bárki, bárhol felismerhet egy organizmust, és nem kell szakértőhöz fordulnia" - nyilatkozta Richard Lane, a londoni Természettörténeti Múzeum tudományos igazgatója.

Kihaló fajok nyomában

A tervek között szerepel a terepen dolgozó biológusok munkáját - szövetminták azonosítását, a tizenkilencmillió DNS-rekordot tartalmazó génbankkal való összehasonlításukat - megkönnyítő speciális kézieszközök fejlesztése is.

Mivel a feltételezett tízmillió növény- és állatfajnak még az ötöde sincs elnevezve, illetve osztályozva, így ugyancsak akad tennivaló. A munkát megnehezíti, és egyben sürgőssé teszi, hogy szakértői vélemények szerint többezer még az azonosítás előtt könnyen kihalhat. "Nem ismerjük a fajokat, így valószínűleg azt se fogjuk tudni, melyeket veszítjük el" - fűzte hozzá lakonikusan Lane. Mindenesetre a névadást 2010-ig szeretnék elvégezni, ami - figyelembe véve, hogy négyszer annyi az ismeretlen, mint az ismert - igencsak merész célkitűzésnek tűnik.

"Rájöttünk, hogy hozzáférhetünk a bolygónk összes életformáját jellemző rövid DNS-szakaszokhoz" - magyarázza Lane. Az így nyert vonalkódot fotókhoz, leírásokhoz, tudományos információkhoz kapcsolva, a földkerekség legnagyobb biológiai azonosító adatbázisának a létrehozásába fogtak.

Madarak és halak

Az Élet Vonalkódolása (Barcoding of Life) három projekttel kezdődik. 2010-ig a tízezer ismert madárfajtát szeretnék felcímkézni. Ráadásul nem is kell minden esetben terepre zarándokolni, hanem alkalmasint a múzeumok is megteszik: a szükséges genetikai információ az ottani mintapéldány tollazatából, szövetéből beszerezhető. Ugyanezt tervezik a tizenötezer tengeri és nyolcezer édesvízi hallal, míg a harmadik a Costa Ricai nyolcezer növényfajtát vonalkódolná. A vonalkóddal ellátott halak véget vetnének a gyakori kereskedelmi csalásoknak is: az olcsóbbakat nem lehetne többé értékes fajtákként piacra dobni. De nemcsak kedvelt uszonyosainkat értenénk jobban, hanem a köztük lévő ökológiai kapcsolatokról, kapcsolatrendszerekről szintén részletesebb információval rendelkeznénk.

A projektet egy londoni nemzetközi konferencián indították be. Hat kontinens huszonöt országának ötven kutatója vesz részt benne múzeumok, állatkertek, kormányzati ügynökségek és különböző szervezetek képviseletében.

Az Élet Vonalkódolása nem tévesztendő össze a tavaly indult Fagyott Bárkával (Frozen Ark) - hangsúlyozza Lane. Utóbbi célja szövetbank létrehozása a többezer veszélyeztetett állatfajról tárolt genetikai matéria alapján. A lefagyasztott állapotban való tárolás klónozás mellett elméletileg kipusztult fajok "feltámasztását" is lehetővé teszi.