Erzsébet
1 °C
4 °C

Összegyűjtik a veszélyeztetett fajok DNS-ét

2004.07.27. 16:25
Elsőként egy kihalással fenyegett szaharai antilopfajta, egy Mexikóban őshonos galamb és a csikóhal DNS-e kerül a londoni Nemzeti Történeti Múzeum génbankjába, amit a veszélyeztetett fajok DNS-ének összegyűjtésére és megóvására hoztak létre.
Kihalással fenyegett állatfajok lefagyasztott szöveteit helyezik el kedden brit tudósok a londoni Nemzeti Történeti Múzeumban, hogy a megőrzött DNS-ek segítségével a jövőben klónozással feltámaszthassák az eltűnt lényeket, közölte kedden az oxfordi kutatócsoport vezetője.

A "Fagyasztott Bárka" terv - amelynek elnevezése az állatfajokat az özönvízből kimentő bibliai Noé bárkájára utal -, több ezer veszélyeztetett állat szöveteit és DNS-ét gyűjti majd össze.

Több ezer faj

A tervezet szerint a megőrzött DNS-t a jövőben fel fogják használni klónozáshoz, magyarázta Alan Cooper, az oxfordi egyetem molekuláris biológia tanszékének vezetője.

Több ezer állatfaj tűnhet el a földről a következő három évtizedben, és a Bárka meg szeretné menteni genetikai anyagukat, jelentette ki a professzor.

Az első lefagyasztott szövetmintákat kedden este helyezik el egy fagyasztóládában a londoni Nemzeti Történeti Múzeumban. Először egy veszélyeztetett szaharai antilopfajta (Oryx Dammah), egy Mexikóban őshonos galamb, az úgynevezett socorrói gerle (Zenaida graysoni) és a csikóhal (Hippocampus) DNS-e kerül a Fagyasztott Bárkára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?