Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Összegyűjtik a veszélyeztetett fajok DNS-ét

2004.07.27. 16:25
Elsőként egy kihalással fenyegett szaharai antilopfajta, egy Mexikóban őshonos galamb és a csikóhal DNS-e kerül a londoni Nemzeti Történeti Múzeum génbankjába, amit a veszélyeztetett fajok DNS-ének összegyűjtésére és megóvására hoztak létre.
Kihalással fenyegett állatfajok lefagyasztott szöveteit helyezik el kedden brit tudósok a londoni Nemzeti Történeti Múzeumban, hogy a megőrzött DNS-ek segítségével a jövőben klónozással feltámaszthassák az eltűnt lényeket, közölte kedden az oxfordi kutatócsoport vezetője.

A "Fagyasztott Bárka" terv - amelynek elnevezése az állatfajokat az özönvízből kimentő bibliai Noé bárkájára utal -, több ezer veszélyeztetett állat szöveteit és DNS-ét gyűjti majd össze.

Több ezer faj

A tervezet szerint a megőrzött DNS-t a jövőben fel fogják használni klónozáshoz, magyarázta Alan Cooper, az oxfordi egyetem molekuláris biológia tanszékének vezetője.

Több ezer állatfaj tűnhet el a földről a következő három évtizedben, és a Bárka meg szeretné menteni genetikai anyagukat, jelentette ki a professzor.

Az első lefagyasztott szövetmintákat kedden este helyezik el egy fagyasztóládában a londoni Nemzeti Történeti Múzeumban. Először egy veszélyeztetett szaharai antilopfajta (Oryx Dammah), egy Mexikóban őshonos galamb, az úgynevezett socorrói gerle (Zenaida graysoni) és a csikóhal (Hippocampus) DNS-e kerül a Fagyasztott Bárkára.