Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Több száz négyzetméteres bejárható sejt

2001.09.21. 16:12
A Berlinben hétfőn zárult népszerű tudományos kiállítás egyik csúcspontja volt a Max-Planck társaság által bemutatott bejárható sejt, amely ezentúl az interneten is megjelenik, virtuális sejtként. A kereken egymillió márkás projektben a látogatók játékos formában átfogó információkat kaptak a sejtek biológiai működéséről.
Berlinben hétfőn zárta kapuit az egyhetes Wissenschaftssommer (tudományos nyár) nevet viselő rendezvény, melyen a tudomány és a kutatás különböző területeivel ismerkedhetett meg a szélesebb közönség.

A kiállítást beárnyékolták az amerikai események, lemondták például a megnyitó és záróünnepséget. Az egyetemek és számos kutatóintézet által felkarolt rendezvényre több tízezren látogattak el, igaz, a szervezők ennél is nagyobb érdeklődésre számítottak.

A Wissenschaftssommer időtartama alatt a közönség különböző intézetek, múzeumok kiállításait, vitafórumait látogathatta meg, illetve laborbemutatókat is tartottak. Az első nap éjjelén (a tudomány hosszú éjszakája fantázianévvel), vasárnap hajnali két óráig kereken 60 ezer érdeklődő használta ki a lehetőséget, hogy bejárja a tárlatokat, előadásokat hallgasson meg, tudományos filmeket és színdarabokat nézzen meg.

Digitalizálták a bejárható sejtet

A kiállítás egyik csúcspontja volt a Max Planck társaság által a berlini műszaki múzeumban bemutatott bejárható sejt, amely ezentúl az interneten is megjelenik, virtuális sejtként. A hatalmas modellben sétáló látogatók megszemlélhették a sejt alkotóelemeinek óriásira nagyított modelljeit.

A kereken egymillió márkás projektben a látogatók játékos formában átfogó információkat kaptak a sejtek biológiai működéséről, a növényi és állati sejtek közti különbségről. A génkészlet öröklődésének szabályait nagyszabású "kromoszóma sakk" keretében mutatták be a szervezők.

Az egyik leglátogatottabb bemutató a virtuális sejtben tett utazásról szóló film volt. Egy hét alatt kereken 10 ezer látogató kereste fel a több száz négyzetméteres bejárható sejtet.