Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Távirányított robot a bélben

2005.10.14. 15:20
Kisebb mellékhatásokat, nagyobb hatékonyságot és könnyebb lenyelhetőséget várnak olasz kutatók az általuk kifejlesztett távirányított minirobottól. A lábaival közlekedő és szükség szerint horgonyt kivető kapszula a gyomor és a bél belső falának tetszőleges pontja mellé leparkolható.

Olasz orvosok olyan távirányított miniroboton dolgoznak, amelyet a béltraktusban a megfelelő helyre lehet manőverezni. A robot a célterületen célzottan adagolhatná a hatóanyagokat, illetve fényképeket készíthet.

Nem új az ötlet, hogy tabletta méretű eszközbe kamerát szerelnek, és a segítségével lefényképezik a gyomor és bél belső falát. Az eljárást néhány európai klinikán már alkalmazzák. Az eddigi eljárás egyetlen hátránya, hogy a tabletta mozgása és iránya kívülről nem befolyásolható, és a béltartalommal együtt folyamatosan halad, írta a Der Standard.

Huss, kezdhetik előlről

Ha az orvos szeretne egy bizonyos részletet még egyszer közelebbről megvizsgálni, ez legfeljebb a vizsgálat teljes megismétlésével lehetséges. "Ez valami olyasmi, mint a vonatból kifelé bámulni" - viccelődött Arianna Menciassi, a pisai Sant'Anna School of Advanced Studies kutatóintézet munkatársa.

A kutató ezért hat apró lábbal ellátott kapszulát fejlesztett ki, a lábak végén kis horoggal. Ezek olyan erősek, hogy a kapszula képes legyen a bél falán előre haladni, de eközben közben nem sértse meg a szöveteket. Az emlékező fémből készült lábak mozgását a testen kívülről irányítják.

Kitolja a horgonyt

A kapszula a bél tetszőleges pontján leparkolhat, mivel horgonyként funkcionáló fogazott apró kapcsot is ki tud bocsátani. Így a kontrakció sem képes elsodorni a helyéről. Mivel a bél belső fala igen kevés idegvégződéssel rendelkezik, Menciassi szerint a pácienseknek a kapaszkodók semmilyen fájdalmat nem okoznak, a vizsgálat pedig kevésbé megterhelő, mint a szokásos gyomor- vagy bélszondázás. A kutatók az eszközt mostanáig csak mesterséges szövetet tudták kipróbálni, az első humán kísérletekre még az idén sor kerülhet.