Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lenyelhető kamera váltja fel az endoszkópot

2002.03.29. 14:53
Japán kutatóknak sikerült kifejleszteniük a világ első akku nélküli minikameráját orvosi vizsgálatok céljaira. A kapszulába rejtett berendezés az emberi szervezet belsejében helyét folyamatosan változtatva harminc másodpercenként képes videófelvételeket sugározni.
A készüléket a naganói székhelyű RF System Lab állította elő, amely egészségügyi célokra szolgáló kamerák és gyógyászati eszközök gyártására szakosodott - közölték a kutatók.

Fájdalommentes belső kamera

Az új minikamerák embereken történő kipróbálása júniusban kezdődik különböző japán egyetemeken, abban a reményben, hogy idővel sikerül megkímélni a pácienseket (rákos betegeket vagy fekélyben szenvedőket) az endoszkópiás vizsgálatok okozta fájdalmaktól. Kísérletek folynak majd az Egyesült Államokban a Harvard egyetemen és a kaliforniai egyetemen is - értesült az AFP tudósítója.

Ürülés után nem használják újra

A kapszulát, miután elvégezte feladatát, kihajtják majd a szervezetből. Elvben több alkalommal is felhasználható lenne, de nincs szándékunkban a már használt kapszulákat újabb vizsgálatnál alkalmazni - hangsúlyozta a gyártó cég szóvivője.

A minikamera, amely néhány éven belül a jelenleg használatos endoszkópok helyét töltheti be, nem nagyobb egy emberi ujj hegyénél - hossza 2,3, átmérője egy centiméter. Egy ilyen berendezést tartalmazó kapszula ára száz dollár alatt lesz, de az általa sugárzott videófelvételeket felfogó eszköz és a kivetítéshez szükséges monitor együttesen ma még mintegy 10 000 dollárba kerül.

Izeg-mozog, videózik

A kapszula mikrohullámos vezérléssel változtatja helyét az emberi szervezetben és képes tengelye körül is forogni, ami lehetővé teszi a műtétet végző sebésznek, hogy panorámaképet kapjon a páciens egész bélrendszeréről.

A szóvivő szerint lehetséges, hogy a minikamera forgalmazását az amerikai hatóságok még a japán egészségügyi minisztérium előtt engedélyezni fogják.

Egy izraeli cég már kifejlesztett hasonló szerkezetet, az azonban akkuval működik és az orvosok mérgező anyagok kibocsátásától tartanak arra az esetre, ha a kapszulát nem sikerülne kihajtani a szervezetből.

A Japánban kifejlesztett minikamera egy szép színésznőről, Norika Fudzsivaráról kapta a nevét, mint a team szóvivője közölte, azért, hogy a kifejlesztésén dolgozó, kizárólag férfiakból álló csoport "szeretettel végezhesse munkáját".