11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Bill Gates fotókat fagyaszt

2001.07.25. 13:09
A Microsoft-vizionárius hangyaszorgalmú serege egy négyzetkilométer területű földalatti sírboltot csempéz, hogy ott a világ legnagyobb fényképgyűjteményét temesse el mínusz 20 fokon.
A szabadidejében könyveket, fényképeket és egyéb analóg tárgyakat halmozó Bill Gates Pennsylvania egy birkalepte szegletében építi meg a Bettmann Archívum nevű fotógyűjtemény új telephelyét. A képek laboratóriumi környezetbe kerülnek, távol az idő vasfogaként alvállalkozó hő és pára kettősétől.

A több mint 11 millió történelmi fotóval és negatívval büszkélkedő Bettmann Archívum olyan klasszikusoknak ad otthont, mint a nyelvöltő Einstein vagy a repülés közben lekapott Wright-fivérek. Az instabil papíralapú jószágokat speciálisan légkondicionált termekben fogják pihentetni, mínusz 20 Celsius-fokon és 35 százalékos páratartalom mellett.

A fényképek a hideget szeretik

Jelképes temetés a papífotóknak
Az új Bettmann-galéria az egyedülálló biztonsági óvintézkedésekkel tulajdonosai szerint mindent megtesz, hogy a felbecsülhetetlen értékű kollekció még ezer, de tartós áramkimaradás esetén is legalább ötszáz évig köztünk maradjon.

Bill Hannigan, az archívum igazgatója szerint a világ jobban bánik a vajas süteményekkel, mint a fényképekkel. A New York-i Museum of Modern Art jelenleg szinte összes fotóját 40 százalékos páratartalommal 15 Celsius-fokon tárolja, az értékes fotók és filmek hivatalos tárolási hőmérséklete 1-13 fok, míg a NASA houstoni Space Flight Originals intézménye, mely az űrrepülést dokumentáló eredeti képeket gyűjti, és a bostoni John F. Kennedy könyvtár tudománya is megáll mínusz 18 foknál.

Mindent a szemnek?

A Bettmann Archívum 1995-ben került a Corbis tulajdonába. Bill Gates 1989-ben alapított vállalata azóta sorra digitalizálja a tizenegy milliós gyűjtemény darabjait, ám hat év alatt mindössze 225 ezer példány került szkenner alá. Többen kritizálták emiatt a Corbist, mondván, a kollekció gyakorlatilag elérhetetlenné vált, a cég manhattani irodájában évente maximum 20-30 történész nézheti meg a Bettmann-képek eredetijét.

A közönség 2002-től látogathatja a fridzsidergalériát, amely azonban szintén nem ígérkezik hétvégi turistaparadicsomnak. A Bettman Archívum az Iron Mountain Nemzeti Földalatti Raktárába került 67 méterrel a földfelszín alá, Pennsylvania egy kikopott mészkőbányájában.  • Hírek
  • Bankszámla