Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Órák alatt kimutatható a madárinfluenza

2004.12.09. 10:39
Gyorstesztet dolgoztak ki a Li Ka Shing Alapítvány kutatói a madárinfluenza kimutatására. A Hong-Kongban szerdán bejelentett teszt segítségével egy óra alatt azonosítható a betegség.

 

H5N1
Az új eljárás az emberi szervezetben a fertőzés hatására kiválasztott antigéneket és antitesteket felismerve jelzi a madárinfluenzát. A halálos H5N1 törzset eddig izolálták, hogy közvetlenül vizsgálhassák, így a betegség kimutatása egy hétig is eltarthatott.

 

A gyorstesztet tartalmazó kórmeghatározó készlet elég egyszerű ahhoz, hogy laikusok is használni tudják a járványsújtotta helyeken - áll a közleményben. A gyorsteszt árával kapcsolatosan nem közöltek részleteket.

A madárinfluenza eddig 32 ember halálát okozta Thaiföldön és Vietnámban, és több millió tyúkot pusztított el ázsiaszerte. Mint ismert, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban arra figyelmeztetett, hogy a madárinfluenzának olyan emberre veszélyes változatai bukkanhatnak fel, amelyek több millió életet követelő világméretű járványt okozhatnak.