Viola
-5 °C
-2 °C

Bioacél

2000.09.22. 12:41
A pókok fonala erősebb és nagyobb szakítószilárdsággal bír, mint az edzett acél, felhasználásának számos lehetősége van. Sajnos azonban más állatokkal ellentétben a pókokat lehetetlen farmokon szövésre kényszeríteni, így az emberiség sajnos híján van a csodálatos anyagnak. A kanadai Nexia Biotechnologies azonban génsebészet útján olyan póktulajdonsággal bíró kecskéket tenyészett ki, amelyeknek tejében pókfonal lesz található.
A csodálatos anyagból sajnos egyenlőre csak háló készül
A pókselyem felhasználási területe számtalan, jelenleg talán még nem is tudjuk pontosan. mi mindenre lehet jó. A gyógyászatban akár mesterséges inak, ínszalagok előállítására használható, mivel anyaga természetes, nagy szakítószilárdsága, de kis tömege és szinte láthatatlan vékonysága miatt pedig a szemsebészeti operációknál tökéletesen alkalmazható a sebek összevarrására. A gyógyászaton kívül nagy hasznát veheti még a járműgyártás repülőgépeknél és versenyautóknál, ahol az elhanyagolható súly és a nagy szakítószilárdság óriási előnyt jelent.

A kanadai Nexia Biotechnologies Bejelentette, hogy kitenyésztette azt a kecskefajtát, amely tejében pókháló található. Ugyanazt a technológiát alkalmazva, amellyel Dolly-t a világ első klónozott állatát ,,állították" elő, a cég létrehozott két kecskét, melyektől azt remélik, hogy utódaiknak tejéből pókhálót lehet majd kivonni.

Nem hasonló szörnyszülöttekről van szó
A két kecske, Webster és Pete klónozás útján születtek, genetikailag módosítva, génjeik közé némi póktulajdonságot rejtettek el. Ez alatt persze nem kell nyolclábú, csáprágós, nyolcszemű szarvas-szörnyet érteni, az állatok szőrösek, teljesen közönséges kecskének látszanak, sőt még legyet enni sem hajlandóak. Így lesznek ezzel valószínűleg utódaik is, akik a pókhálóhoz hasonló proteinszálat fognak ,,termelni", amit a cég bioacélként (BioSteel) emleget.

A bioacél gyakorlatilag a pókhálóhoz hasonló, hosszú polimer, amit eddig mesterségesen nem sikerült tökéletesen előállítani. A kecsketej azért ideális a ,,hálófonáshoz", mert az emlősök tejtermelési metódusa nagyon hasonló ahhoz, ahogyan a pók a hálófolyadékot termeli, azaz az emlősök szervezete is alkalmas lenne a hálófonásra, a génmanipulált kecskék szervezete pedig máris alkalmas.

A cégnek nem ez az első próbálkozása a génmanipulált állatokkal. Korábban kitenyésztettek már olyan kecskéket, amelyek biológiai szempontból fontos emberi fehérjéket termeltek Így a cégnek van bizonyos tapasztalata a téren. A módszer megegyezik Dolly ,,előállítási" módszerével, egy petesejtbe egy másik állat sejtmagját ültetik, amelyből kifejlődik egy genetikailag tökéletesen egyező egyed.

A cég egyéb programjai is génmaipuláción alapulnak, a hálót termelő kecskék is részei a BELE (Breed Early, Lactate Early) programnak, melynek célja olyan állatok tenyésztése, amelyek normális társaikhoz képest előbb elérik az ivarérettséget, előbb párosodnak, illetve előbb adnak tejet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!