Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bioműanyagot fejlesztettek ki Németországban

2006.07.24. 18:25
A biológiailag lebontható anyagot az ulmi egyetem kutatói és a BASF vegyipari cég kutatói közösen hasznosították egy újfajta katalizátor révén.

Polihidroxibutirát - vagyis PHB - a neve annak az anyagnak, amely a természetben is előfordul, és a jövőben egyes, ma használatos műanyagok helyére léphet, különösen mivel nedvesség hatására széndioxidra és vízre bomlik el.

A PHB-t néhány baktériumfajta termeli, mint sejtjeikben lévő energiatárolót. Kémiai tulajdonságait tekintve a PHB polimer, amely végtelen hosszúságú láncmolekulából áll, önmagát ismétlő szerkezeti elemekkel.

A biológiailag lebontható anyagot az ulmi egyetem kutatói és a BASF vegyipari cég kutatói közösen hasznosították egy újfajta katalizátor révén. Ennek segítségével a PHB, amely a polipropilén nevű műanyag tulajdonságaival bír, egyszerű nyersanyagokból is előállítható.

Csomagolóanyagok, hálók készülhetnek belőle

A kutatók úgy vélik, hogyha sikerül a polipropilént a PHB-val helyettesíteni, akkor azokat a csomagolóanyagokat, hálókat, koffereket, sőt lengéscsillapítókat és számos egyéb tárgyat is, amelyet a mindennapokban használunk, az újfajta bioműanyagból lehet majd gyártani.

A Die Welt című német lap online kiadása szerint az új eljárást először ki kell próbálni ipari méretekben. Ezt a BASF-nél végzik majd, viszont az ipari méretű gyártáshoz tovább kell javítani a katalizátorok hatásfokán, hogy még gyorsabbak és egyszerűbbek legyenek.

A német lap úgy véli, hogy az új anyag előállítása mintapéldája az egyetemi és ipari kutatási együttműködésnek.