Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Vérből termelnének áramot

2003.08.05. 13:08
A Mátrixban szereplő, energiatermelő embertelepek hamarosan valósággá válhatnak: a Panasonic mérnökei olyan eszközök kifejlesztésén dolgoznak, amelyek a vércukorból állítanak elő elektromosságot.
A Panasonic Nanotechnology Research Laboratory munkatásai kifejlesztettek egy új energiatermelő eljárást, amely ugyanúgy állítja elő az energiát a cukorból, mint a test a megevett tápanyagokból, írta a Sydney Morning Herald. A japán kutatók azonban nem az élőlényekből akarnak elemet készíteni, hanem ezekkel a bio-nano generátorokkal akarják működtetni a testbe épített eszközöket, protéziseket.

Jönnek a biorobotok

Egy ember elméletileg képes lenne egy 100 wattos izzó működtetésére, de csak akkor, ha az összes táplálékát elektromossággá lehetne átalakítani. Ez természetesen lehetetlen, hiszen az életben maradáshoz a szerveknek is szükségük van az energiára, tehát a test ennél jóval kevesebb áramot tud termelni. A Panasonic kutatói szerint ez éppen elegendő lenne a testbe épített eszközök működtetéséhez, de akár a cukorral táplálkozó robotok kifejlesztése is szóba jöhet.

A bio-elem egy olyan enzimen alapul, amely megszabadítja a cukrot az elektronjaitól, írta a The Engineer mérnöki folyóirat. A kutatást vezető Kazuo Eda szerint mindez pontosan úgy működik, mint az anyagcsere folyamata. Az ember teste a cukor elégetésével jut hozzá az elektronokhoz. Eda szerint a hidrogéncellán, természetes gázokon és metanolon alapuló generátorok után ezek a bio-nano energiacellák jelentik a következő lépést.