Judit
2 °C
7 °C

Egy óra alatt lebomlik a bioplasztik

2002.06.26. 17:22
Nedvesség hatására egy óra alatt lebomló csomagolóanyaggal állt elő egy ausztrál cég. A bioplasztik kukoricakeményítőből készül, ezért az ebbe csomagolt szendvics elfogyasztása után akár maga a fólia is megehető. Ennél persze előnyösebb tulajdonsága, hogy a kert végébe dobált műanyaghulladék ezentúl pár hét alatt egyszerűen eltűnik, pontosabban széndioxidra és vízre esik szét.
Az ausztrál Plantic Technologies még ebben az évben gyártani kezdi a kukoricakeményítőből készült bioműanyagot. Az ausztrál kormány által kifejlesztett technológia még nagy szerepet játszhat a 21. század környezetvédelmében, hiszen a világ minden táján egyre nagyobb gondot okoz a felgyülemlő, hatalmas mennyiségű műanyaghulladék. Például csak Amerikában évente 24 millió tonna plasztikszemét keletkezik, ennek nagy része már most is szemétlerakókba megy.

Széndioxidra és vízre bomlik

Mert ez műanyag
Erre a problémára jelenthet megoldást a természetes úton elbomló műanyag. A környezetbarát bioplasztik kifejlesztéséhez meglehetősen rögös út vezetett, de az utóbbi időben a kutatásokat egyre inkább serkentették az újrafelhasználást ösztönző, egyre szigorúbb szabályok. Persze korábban is voltak már biztató jelek: Németországban a BASF százezer háztartásban teszteli az Ecoflex elnevezésű kőolajalapú bioplasztikját, az Egyesült Államokban a Biocorp North America gyárt lebomló szemeteszsákokat, poharakat és evőeszközöket.

Az új ausztrál bioplasztik viszont olyan tulajdonsággal rendelkezik, mellyel az előbbiek nem: kevéssel fagypont fölötti hőmérsékleten is lebomlik, egyszerűen a nedvességnek és a talaj mikroorganizmusainak köszönhetően. Az eldobott csokipapír esőben nagyjából egy óra alatt olvad el, és pár hét alatt bomlik el teljesen széndioxidra és vízre. A bioplasztik egyébként ugyanúgy fest, mint a hagyományos műanyag, rugalmassága is hasonló. Gyakorlatilag bármire használható, szatyrok, virágládák, de akár orvosi eszközök is készíthetők belőle. Az erősebb változatok akár négy-hat hétig is bírják a nedvességet.

Nem drágább a réginél

A lebomló csomagolóanyagok már elég olcsók ahhoz, hogy felvehessék a versenyt a hagyományos műanyagokkal. Az élelmiszerek csomagolására alkalmas változat nagyjából annyiba kerül, mint a kőolaj-alapú termékek, azaz 170-180 forint körüli összegbe kilónként. Természetesen minél inkább vízálló az anyag, annál költségesebb az előállítása. A Plantic mindenekelőtt az európai és a japán piacra fog fókuszálni, ugyanis az itteni előírások miatt valószínűbb, hogy a nagy cégek a környezetbarát megoldást fogják választani.

Esőben olvad a szatyor

A lebomló műanyagnak azonban megvannak a hátrányai is. Például meglehetősen kellemetlen lehet, ha a vásárlásból hazafelé tartva egy nyári zápor elolvasztja az ember szatyrát. Tekintve, hogy üdítőitalokat egyelőre nem célszerű nedvességtől elbomló palackokba tölteni, a cég jelenleg száraz termékek, például keksz vagy csokoládé csomagolásával foglalkozik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?