Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Átállítható a biológiai óra?

2001.04.26. 06:49
A kontinentális repülőutak után jelentkező 'jetlag', azaz a belső időérzék és a valós napszak eltérése okozta kimerültség- és levertségérzet okait vizsgálva, amerikai és német kutatók megtalálták azt a gént, amely a biológiai órát szabályozza. Az eredményeket a több műszakban dolgozók, a téli depressziótól és alvászavaroktól szenvedők problémáinak megoldására is használhatják.

A Max-Planck Intézet endokrinológus kutatói és a houstoni Baylor College of Medicine-ben dolgozó kollégáik egereket alkalmaztak a kísérleteikben, mert a rágcsálók esetében az óra-gént már korábban meghatározták.

Az új vizsgálatok kimutatták, az időszak (period) gének, a Per1 és Per2 hogyan továbbítják belső órához a külső fényingerek ritmusát és az időeltolódás hatását. Az egereknél a kutatók kiiktatták a géneket, és úgynevezett knockout (KO) egereket csináltak belőlük. A csoportokba szervezett állatokat ezután különböző fényviszonyoknak tették ki.

Az egerek aktivitását a futókerék használatán mérték fel. Amint felkapcsolták a fényt, a kis rágcsálók azonnal beugrottak a kerékbe, és fürgén elkezdték hajtani. Ha kora vagy késő éjjel lett a dobozukban világos, az új rend szerint átállították belső ciklusukat, vagyis a belső órájuk reagált a külvilágból érkező jelre. Ennek során feltűnt a Per-gének szabályozó funkciója. Gyakorlatilag úgy működtek, mint egy hagyományos karóra beállítógombja - áll a kísérleti beszámolóban.

Ennek alapján a test új napi ciklusra átváltásakor döntő szerepe van géneknek. A hosszú repülőutak után jelentező jetlag csak egy példa a belső és a külső óra egyezésének fontosságára. Az eredményeket a több műszakban dolgozók, a téli depressziótól és alvászavaroktól szenvedők problémáinak megoldására is használhatják. Ezeken a területeken a belső óra átállítási lehetősége új kezelési eljárásokat eredményezhet - remélik a kutatók.