Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Megfejtették a náthát okozó vírusok genetikai kódját

2009.02.16. 14:15 Módosítva: 2009.02.16. 14:16
A náthát okozó vírusok gyorsan mutálódnak, ezért nem lehet olyan oltóanyagot készíteni, ami véd mind a száz vírustörzs, plusz a fertőzés után az emberi testben létrejövő mutációk ellen. A vírusok genetikai kódjának megfejtése mindenesetre új gyógyszerek kidolgozásához nyújthat segítséget.

Amerikai kutatók megfejtették a nátháért okolható rhinovírusok 100 különböző törzsének genetikai kódját; a családfa elkészítése új gyógyszerek kifejlesztését teheti lehetővé. A megfázás, más néven hűléses hurut, akut egyszerű meghűlés vagy nátha egy fertőzéses betegség, mely az orr, a torok és a tüdő nyálkahártyáját támadja. Elsősorban rhinovírusok okozzák. Amerikai adatok szerint a felnőttek évente 2-4 alkalommal betegednek meg, míg a gyerekek akár tízszer is megfázhatnak. A nátha nem csupán orrfolyást jelent, a szövődmények között homlok- és orrmelléküreg-gyulladás, fülbántalmak és tüdőgyulladás szerepel, és a kórokozó asztmás rohamokat is kiválthat. Az Egyesült Államokban a közönséges nátha és a szövődmények éves összköltsége eléri a 60 milliárd dollárt (közel 14 ezer milliárd forintot).

Mint kiderült, az egyszerű meghűlést okozó rhinovírusok igen bonyolultak. A vizsgálatok kimutatták, hogy az embert egyszerre akár két különböző törzsből származó náthavírus is megbetegítheti. A kórokozók, bejutva a szervezetbe, kicserélhetik örökítőanyagukat, létrehozva egy harmadik törzset. "Ezért nem lesz soha oltóanyag a közönséges nátha kivédésére" - hangsúlyozta Anne Palmenberg, a Wisconsin-Madison Egyetem biokémikusa, aki a rhinovírusok családfáját összeállító három kutatócsoport munkáját koordinálta. A Wisconcin-Madison Egyetemen kívül a projektben részt vettek a Marylandi Egyetem, valamint a J. Craig Venter Intézet kutatói, akik 15 ágra bontották a rhinovírusok népes családját. A tudósok azt is vizsgálták, hogy milyen kapcsolat fűzi a rhinovírusok korábban ismert két nagy alapcsoportját, az A és B csoportot, a közelmúltban felfedezett harmadik, C csoporttal. Az utóbbi csoportba tartozó kórokozók előszeretettel telepednek meg a tüdőben.

Ha vakcina nem is várható, náthaellenes gyógyszer elképzelhető. A biokémikus magyarázata szerint a vírusok külső borítása, amelyet az emberi immunrendszer lenne hivatott felismerni, igen változékony. Ezért nehéz kifejleszteni olyan oltóanyagot, amely az összes vírustörzs ellen hatékony. Ám a rhinovírusok belsejének struktúrája, amelyet Anne Palmenberg a kórokozók bélrendszerének nevez, az összes törzs esetében azonos, így gyógyszercélpontként szolgálhat.

Stephen Liggett, a Marylandi Egyetem kutatója szerint a rhinovírus gyors mutációja miatt egy gyógyszer aligha lesz elegendő, akár négy vagy öt készítményre is szükség lehet. Magyarázata szerint a rhinovírusok génje egyetlen óriási fehérjemolekulát termel, amely mindaddig nem tesz semmit, míg egy proteáz nevű enzim 11 különálló darabra fel nem hasogatja. A kutatók már korábban is próbálták megtámadni ezt a proteint, ám a gyógyszerek hatására a vírus mutálódott.

"Most, hogy ismerjük ezt a 11 alkotóelemét, megkísérelhetjük kideríteni a kórokozó kevésbé változékony elemeit. Ennek alapján racionálisabban tervezhetjük a lehetséges gyógyszerkészítményeket" - reménykedett Stephen Liggett, aki szerint a proteázon keresztül is befolyásolni lehetne a vírust. Ez a módszer már jó szolgálatot tett az AIDS esetében.  • Bérelnék
  • Hírek