Gyárfás
19 °C
35 °C

Megtalálták az optimizmus génjét

2009.02.26. 11:01 Módosítva: 2009.02.26. 11:06
Hogy az ember félig telinek vagy félig üresnek látja-e a poharat, attól is függhet, hogy egy hormonszállítást befolyásoló génnek melyik változatát hordozza - közölték az Essexi Egyetem kutatói a brit Proceedings of the Royal Society című tudományos folyóiratban.

Korábbi kutatások rámutattak már, hogy az 5-HTTLPR jelű gén kulcsszerepet játszik egy ingerületátvivő hormon, a szerotonin agyi működésében. A szerotonin kémiai üzeneteket közvetít az idegsejtek között, szoros kapcsolatban áll a hangulati élettel, több antidepresszáns szer is a vegyület szintjére hat.

A gén három változatát azonosították, két rövidebb és egy hosszabb allélt. Egyes kutatások kapcsolatot találtak a rövidebb változatok és a depresszió, öngyilkossági késztetés nagyobb kockázata között.

Elaine Fox és munkatársai tanulmányukban 97 önkéntes résztvevővel vizsgálták a negatív és a kellemes élmények hatását. A tesztalanyoknak mutatott képek három csoportba tartoztak: félelmet vagy stresszt kiváltó, erotikus vagy kellemes hatású, valamint semleges ábrázolások. Egy-egy lapon mindig kétféle csoportból származó kép került a résztvevők szeme elé.

A kutatók szerint az a 16 ember, aki az 5-HTTLPR génből a hosszú változattal rendelkezett, jellemzően elkerülte a negatív tartalmakat, és jobban figyelt a pozitívakra. A rövid alléllal rendelkező résztvevők éppen ellentétes viselkedésre hajlottak, bár az ő preferenciájuk nem volt olyan erőteljes. Az eredmények azt jelzik, hogy az emberek egy része eredendően programozott a boldogságra, a negatív érzések elhárítására, míg mások genetikailag hajlanak a mélabúra.