Piroska
-2 °C
5 °C

WHO-figyelmeztetés Európának kanyaró miatt

2009.03.03. 12:00
Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO figyelmeztette Európát, hogy szaporodnak a kanyarós esetek a földrészen, mert több régióban elhanyagolják a védőoltást.

Az európai régióban tavaly 8145 kanyarós esetet regisztráltak, ennek 86 százaléka Ausztriában, Izraelben, Nagy-Britanniában, Németországban, Spanyolországban és Svájcban történt. A WHO kiemelte, hogy 2008-ban több kanyaró fordult elő Európában, mint 2007-ben. Ezzel veszélybe került az Egészségügyi Világszervezetnek az a célkitűzése, hogy 2010-re kiirtsa Európából a kanyaró vírusát.

A kanyaró európai terjedésének a fő oka az, hogy sok szülő nem adatja be gyermekének a védőoltást vagy a gyermek nem kapja meg mind a két szükséges oltást. „Ma már van biztonságos és hatásos védőoltásunk a kanyaró ellen, és mégis halnak meg gyermekek ebben a betegségben” - jelentette ki a WHO európai regionális igazgatója, Nata Menabde. A WHO hangsúlyozta, hogy paradox módon a gyermekek éppen a leggazdagabb országokban vannak leginkább kitéve a kanyaró veszélyének, mert sok szülő kételkedik a védőoltás szükségességében vagy hatékonyágában.

A helyzetet rontják az oltást ellenzők kampányai, ezeket veszélyesen félrevezetőknek minősítette a WHO. Svájcban például tehetős családokban fordult elő kanyaró az utóbbi időkben. Az idén járvány is volt egy svájci magániskolában, ahol nagyon kevés gyerek volt csak beoltva kanyaró ellen.

Az európai régióban 2005 és 2008 között 25 halálos kanyaróeset fordult elő. De a WHO szerint a tényleges helyzet lényegesen rosszabb lehet, mert a kanyaró miatti halálos esetek okát sokszor tüdőgyulladásként vagy agyvelőgyulladásként tüntetik fel a statisztikákban.

A kanyaró vírusos megbetegedés, amely náthával, köhögéssel, kötőhártya-gyulladással kezdődik, később bőrkiütésekkel folytatódik. Súlyos komplikációkkal, akár agyvelőgyulladással is járhat. A kanyaró ellen a gyerekek kombinált MMR-oltást kapnak (ez egyben a mumpsz és a rózsahimlő ellen is véd). Magyarországon az oltás kötelező.