Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Visszaadta a bionikus szem a 30 éve vak férfi látását

2009.03.04. 16:22
Elektródákkal stimulálja a retinát a bionikus szem, így közvetíti az agyba azt a képet, amit a kamerája lát. Az első páciens, aki megkapta, már fél éve lát vele, harminc év vakság után.

A 73 éves brit Ron (a családnevének nyilvánosságra hozásához nem járult hozzá) az első páciensek egyike, akik megkapták az amerikai Second Sight cég kísérleti bionikus szemét, az Argus II-t. A műtétet a londoni Moorsfield kórházban végezték el hét hónapja, és Ron, aki 30 éve vakult meg, már fél éve használja sikerrel a műszemet.

Az Argus II technológiája egy apró kamerán és egy videojel-feldolgozó processzoron alapszik, amit egy napszemüvegbe építve használ a páciens. A vizuális jel vezeték nélküli kapcsolaton keresztül jut el a szem külső részén rögzített vevőhöz, ahonnan egy kábel viszi el a retinára csatlakoztatott elektródákhoz. Az agy innentől már ugyanúgy dolgozza fel az adatokat, mintha a retina sejtjei a szembe jutott fényt érzékelték volna.

A boinikus szem a Retinitis pigmentosa nevű örökletes betegségben szenvedőkön képes segíteni. Ezt általában gyerekkorban diagnosztizálják a betegeknél, és nagyon lassan, évek, vagy akár évtizedek alatt rongálja annyira a látásért felelős sejteket, hogy bekövetkezik a teljes vakság. Angliában becslések szerint 20-25 ezer ember él ezzel a betegséggel.

A szemből az agyba vezető idegpályák, és az agy képalkotó képessége azonban látás elvesztése ellenére működőképes marad. A retina sejtjeit stimulálva így lehetséges különböző erősségű fényeket láttatni a szemmel. Színeket egyelőre nem, csak befolyásolható intenzitású fehér fényt, amiből az agy egy homályos, szürke árnyalatokból álló látképet rak össze.

„Harminc évet éltem teljes sötétségben, csodálatos élmény volt, amikor hirtelen újra fényt láttam" - mondta Ron a BBC-nek. Rajta kívül még 18 páciens kapta meg a bionikus szemet. A siker ellenére az orvosok visszafogottan nyilatkoznak, hiszen még a teszt első fázisából is több mint két év van hátra.