Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A Vatikán bírálta Obama őssejtpolitikáját

2009.03.11. 08:47 Módosítva: 2009-03-11 08:48:32
Obama hétfőn feloldotta az embrionális őssejtkutatás szövetségi finanszírozására vonatkozó tilalmat, amelyet elődje, George Bush rendelt el 2001-ben. A Vatikánnak ez nem tetszett.

Rino Fisichella érsek, az Élet Pápai Akadémiájának elnöke kedden kijelentette, hogy Obama rendeletével a politika győzelmet aratott az erkölcs felett. Úgy vélte, hogy valószínűleg bizonyos gyógyszergyártók vagy gazdasági érdekek húzódnak meg az amerikai elnök döntésének hátterében. Az amerikai katolikus püspöki konferencia ugyancsak bírálta Obama rendeletét.

Bár közvetlenül nem utalt az amerikai elnök vitatott döntésére, a L,Osservatore Romano, a Vatikán hivatalos napilapja egy keddi cikkében megismételte a katolikus egyház álláspontját, amely szerint az embriókat is emberi lénynek kell tekinteni. Tudósok az őssejtkutatástól remélnek áttörést egyes súlyos betegségek gyógyításában; az egynapos embrióból kinyert őssejtekből bármilyen emberi sejt kifejlődhet. Miután azonban az őssejtek kinyeréséhez el kell pusztítani az embriót, a kutatások ellenzői gyilkosságot emlegetve az abortuszhoz hasonlítják az embrionális őssejtkutatást.

Obama egyik fő kampányígérete volt az őssejtkutatást érintő pénzügyi korlátozások megszüntetése. Az elnök úgy látja, hogy az utóbbi években az amerikai kormány tévesen állította egymással szembe a tudományt az erkölcsi értékekkel. Hozzátette, hogy az őssejtkutatásokban hatalmas lehetőségek rejlenek, és megfelelő szabályozással, szigorú ellenőrzéssel a veszélyek elkerülhetők.