Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Az agy öregedése 27 éves korban kezdődik

2009.03.16. 11:21
Hét évig tartó kísérletsorozat bizonyította, hogy az ember agya 22 éves korában van a csúcson, és öt év múlva elindul a mentális hanyatlás. 37 éves kortól beüt a memória romlása is, de az általános műveltség egészen 60 éves korig csak nő.

A Neurobiology Of Aging szakfolyóiratban jelent meg a University of Virginia egyetem kutatóinak tanulmánya, ami egy hét éven át tartó, kétezer tesztalany vizsgálatát magába foglaló kísérletsorozat tanulságait foglalja össze. A résztvevőknek egy 12 feladatsorból álló tesztet kellett megoldaniuk a hét év alatt többször is. A feladatok az intelligenciatesztekben megszokott alaptípusok voltak, képrejtvények, logikai feladványok, memóriajátékok.

Az eredmények azt mutatták, hogy az emberi agy átlagosan 22 éves korban éri el a csúcsteljesítményét, aztán néhány évig tartja ezt a szintet, majd 27 évnél jelentkezik az első jelentősebb mentális visszaesés. A 12 feladatsorból háromban (a gondolkodás sebessége, vizualizáció, logika) érezhető komoly csökkenés az eredményekben még 30 éves kor előtt, a memória megkopása pedig 37 évnél jelentkezik.

Azokban a tesztekben azonban, amelyek nem csak a nyers agyteljesítményre, hanem az évek során felhalmozott tudásra is alapoztak - szókincs, általános műveltség - egészen 60 éves korig javultak az eredmények (60 év feletti tesztalanyok nem voltak a kísérletben, így az nem derült ki, hogy mikor kezdődik a visszaesés ezen a téren)

Timothy Salthouse, a kísérleteket vezető professzor szerint a meglepő eredményeknek arra kell ösztökélni az orvostudományt, hogy a mentális hanyatlás elleni kezeléseket sokkal fiatalabb korban kezdjék el, mint az eddigi gyakorlat.