Auguszta
-3 °C
2 °C

Karnyújtásnyira az újranövő láb

2009.03.27. 16:03 Módosítva: 2009-03-27 16:07:42
Ha egy szalamandra újra tudja növeszteni a levágott farkát, miért ne lehetne ugyanerre képes egy amerikai tengerészgyalogos?

Az elkövetkező 12 hónapban 570 ezer dollárt költ a Pentagon tudományos ügynöksége, a DARPA arra a kísérletsorozatra, amelynek végső célja a fronton megsérült katonák végtagjainak újranövesztése, írja a Danger Room, a Wired nemzetbiztonsági blogja.

A tudósok nemrég egy lépéssel közelebb jutottak a sikerhez, ugyanis a Massachusetts állambeli Worcester Politechnikai Egyetem kutatóinak sikerült emberi bőrből blasztémát előállítaniuk. A blasztéma olyan, egymástól nem különböző sejtek összessége, amelyek képesek növekedni, és szervekké, testrészekké fejlődni. Az áttörés azért jelentős, mert a blasztéma általában az egyedfejlődés korai, embrionális szakaszában van jelen, és csak kevés faj, leginkább halak és kétéltűek egyedei képesek felnőtt korukban ilyen sejtmasszát termelni. A szalamandra például nemcsak levágott végtagjait és farkát, hanem retináját és bélrendszerét is újra tudja növeszteni.

Az agy is újranőhet

4arms220

A végtagjaikat vesztett katonák kezének-lábának újranövesztéséhez azonban ennyi nem elég, a következő lépésben azt kell elérni, hogy a blasztémából izomszövet keletkezzen. Ehhez a tudósok először izomsejteket próbálnak létrehozni, majd azokat valamilyen, egyelőre meghatározott anyagból készült szövetváz köré növeszteni, mondta a Danger Roomnak Raymond Page, a kutatást végző egyetem professzora.

Az ambiciózus projekt a DARPA-nál "Restaurációs sérüléskezelés" néven fut, és deklarált célja, hogy "a harctéren bekövetkezett sérülés után teljes mértékben helyreállítsa az összetett izom-, agy- és bőrszövet működését".

Bármennyire hihetetlen, az amerikai hadügyminisztérium kutatóintézete soha nem idegenkedett a mutánszombifilmekbe illő projektek támogatásától. A DARPA a közelmúltban kísérletezett már katonai célokra bevethető, robotizált kémdarazsakkal és szitakötőkkel is, nem beszélve a szöcskéket imitáló járógépről vagy az agyába ültetett elektródával felderítővé átképzett cápáról.

Ezeknek a hadügyi projekteknek egy része kudarccal végződik, és nem hallani róluk többet; más részük sikeres lesz, és azért nem hallani róluk többet. A legszerencsésebb esetekben az egész világ jól jár a DARPA kísérleteivel: mint közismert, az ügynökség aktív közreműködésével született meg a számítógépes világhálózat, az úgynevezett "internet" is.