Lenke
17 °C
29 °C

Génmanipulált vírusok a jövő akkumulátoraiban

2009.04.06. 10:50 Módosítva: 2009-04-06 10:50:36
Az amerikai MIT egyetem kutatói olyan technológián dolgoznak, ami a jelenlegi, kémiai elven működő akkumulátorokat biológiai alapra helyezné át.

A Science magazinban leírt technológia egyelőre egy pénzérme méretű prototípusban működik, és génmanipulált vírusok halmozzák fel benne a negatív, illetve pozitív töltéseket az akkumulátor elektródáin.

A tudósok két gént változtattak meg a vírusban, amivel azt érték el, hogy összegyűjti a környezetéből a vasfoszfátot, egy apró kagylóhéjszerű burkot képezve belőle. A bioakkumumátorban karbon nanocsövek gyűjtik össze a vírusokat, és az elektromosan töltött vasfoszfát gyöngyökből kialakul az akkumulátor két pólusa, az anód, és a katód.

Az organikus elem egyelőre egy mp3-lejátszó működtetéséhez elegendő energiát tud tárolni, de ha sikerül nagyobb méretekben is létrehozni, akár elektromos autók motorját is meg tudja majd hajtani. Problémát jelent, hogy egyelőre nagyjából száz feltöltésig bírja csak egy elem, mielőtt elkezdene érezhetően lecsökkenni az energiatároló képessége, illetve hogy aránylag érzékeny a környezeti hatásokra, például a hőmérsékletre. Viszont környezetbarát, nem termel mérgező vegyületeket, mint a mai akkumulátorok, amiknek a lemerülés utáni tárolása és megsemmisítése egyre súlyosabb gondot jelent.

A kutatók most új anyagokkal, mangánfoszfáttal, és nikkelfoszfáttal próbálkoznak, hogy még nagyobb kapacitást érjenek el.

Hogy pontosan milyen vírusokkal dolgoznak a kutatók, azt nem árulták el, csak azt, hogy egy baktériumokat fertőző, és emberre teljességgel ártalmatlan fajt alkalmaznak.