Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az átültetett bal kézre gyorsabban reagál az agy

2009.04.07. 12:00 Módosítva: 2009-04-07 12:08:28
Kétoldali kézátültetés esetén az agy sokkal gyorsabban újraépíti a kapcsolatot a bal kézzel, mint a jobbal - közölte egy franciaországi kutatócsoport az amerikai tudományos akadémia folyóiratának (PNAS) kedden megjelent számában.

A vizsgálat csupán két páciensre terjedt ki, akik azonban mindketten jobbkezesek voltak a műtét előtt és mindkettőjüknek a bal keze építette újra a kapcsolatot gyorsabban az agyával. A tanulmány pár nappal azután jelent meg, hogy egy francia orvoscsoport bejelentette: a világon elsőként egyszerre hajtott végre részleges arc- és kétoldali kézátültetést. A páciens egy 30 éves férfi volt, aki még 2004-ben sérült meg balesetben.

Angela Sirigu, a Lyoni Egyetem kutatója csoportjával mágneses képalkotó eljárással vizsgálta a mindkét kezüket elvesztett páciensek agyát. Azt is megnézték, hogyan reagált az új kezek átültetésére a mozgást kontrolláló motoros agyi terület. Megállapították, hogy még évekkel a kezek elvesztése után is képes az agy újraszervezni és újrahuzalozni magát, ezáltal kapcsolódni a helyettesítő szervhez.

Az egyik páciens 20 éves férfi volt, aki 2000-ben sérült meg és 2003-ban kapott új kezeket, közben pedig művégtagokat használt. Agya a bal kézzel 10, míg a jobb kézzel csak 26 hónap elteltével építette ki a teljes összeköttetést. A másik egy 46 éves páciens, aki 1996-ban vesztette el mindkét kezét, majd 2000-ben történt meg az átültetés. 51 hónappal később, 2004-ben úgy találták a kutatók, hogy agya már erős kapcsolatot épített ki a bal kézzel, ám nem volt megfigyelhető ilyen a jobb kézzel. A kutatást francia, amerikai, kanadai, brazil és nemzetközi szervezetek is támogatták.