Ágnes
-5 °C
2 °C

Az átültetett bal kézre gyorsabban reagál az agy

2009.04.07. 12:00 Módosítva: 2009-04-07 12:08:28
Kétoldali kézátültetés esetén az agy sokkal gyorsabban újraépíti a kapcsolatot a bal kézzel, mint a jobbal - közölte egy franciaországi kutatócsoport az amerikai tudományos akadémia folyóiratának (PNAS) kedden megjelent számában.

A vizsgálat csupán két páciensre terjedt ki, akik azonban mindketten jobbkezesek voltak a műtét előtt és mindkettőjüknek a bal keze építette újra a kapcsolatot gyorsabban az agyával. A tanulmány pár nappal azután jelent meg, hogy egy francia orvoscsoport bejelentette: a világon elsőként egyszerre hajtott végre részleges arc- és kétoldali kézátültetést. A páciens egy 30 éves férfi volt, aki még 2004-ben sérült meg balesetben.

Angela Sirigu, a Lyoni Egyetem kutatója csoportjával mágneses képalkotó eljárással vizsgálta a mindkét kezüket elvesztett páciensek agyát. Azt is megnézték, hogyan reagált az új kezek átültetésére a mozgást kontrolláló motoros agyi terület. Megállapították, hogy még évekkel a kezek elvesztése után is képes az agy újraszervezni és újrahuzalozni magát, ezáltal kapcsolódni a helyettesítő szervhez.

Az egyik páciens 20 éves férfi volt, aki 2000-ben sérült meg és 2003-ban kapott új kezeket, közben pedig művégtagokat használt. Agya a bal kézzel 10, míg a jobb kézzel csak 26 hónap elteltével építette ki a teljes összeköttetést. A másik egy 46 éves páciens, aki 1996-ban vesztette el mindkét kezét, majd 2000-ben történt meg az átültetés. 51 hónappal később, 2004-ben úgy találták a kutatók, hogy agya már erős kapcsolatot épített ki a bal kézzel, ám nem volt megfigyelhető ilyen a jobb kézzel. A kutatást francia, amerikai, kanadai, brazil és nemzetközi szervezetek is támogatták.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!