Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Új terápia a diabétesz ellen

2009.04.07. 16:15 Módosítva: 2009.04.07. 16:16
Hamarosan Magyarországon is bevezetnek egy új kiegészítő gyógyszert, amivel könnyebben stabilizálható a vércukorszint.

A cukorbetegség kezelése az inzulin és a szájon át szedhető vércukorcsökkentő gyógyszerek kifejlesztésével jelentősen javult, azonban a szövődmények ellátása ma is nagy terheket ró a betegekre és az egészségügyi szolgáltatókra. A szövődmények megelőzésében a magasvérnyomás-betegség és az emelkedett koleszterinszint kezelése mellett egyértelműen a legtöbbet segíthet a megfelelő vércukorszint folyamatos biztosítása, ami a betegek kétharmadánál nem megoldott. A most Magyaroszágon is bemutatkozó, teljesen új hatásmechanizmusú terápiás megoldás segít ezen a gondon – állítja az Egis sajtóközleménye.

Bár az ezredfordulón még csak mintegy 171 millió ember szenvedett cukorbetegségben, 2007-re a diabétesz már körülbelül 246 millió embert sújt világszerte, vagyis a világ felnőtt népességének 6 százalékát. A becslések szerint 2025-re 380 millió embert, vagyis a felnőtt népesség 7,3 százalékát érinti majd a betegség világszerte, de számos vizsgálatból tudjuk, hogy minden felismert cukorbetegre jut egy fel nem ismert eset is.

A betegségnek két fő típusa létezik. Az 1-es típusú cukorbetegség az az állapot, amely az inzulint termelő bétasejtek elpusztulásának következménye, így az inzulintermelés ilyenkor megszűnik. A 2-es típusú cukorbetegség olyan állapot, ahol a szervezet nem termel elegendő inzulint és a szervezet által termelt inzulin sem működik olyan jól, ahogyan kellene. A szervezet ezenkívül túl sok cukrot is termelhet. Amikor ez bekövetkezik, a glukóz felhalmozódik a vérben. Ez súlyos egészségügyi problémákat okozhat, például szívbetegséget, vesebetegséget, vakságot, illetve amputációra szoruló végtagelhalást.

A 2-es típusú diabétesz ellen egy új hatóanyaggal próbálnak küzdeni, amely a vércukorcsökkentő szerek új csoportját képviseli. A most bevezetett új gyógyszer a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek vércukorszintjének csökkentésére szolgáló, szájon át szedhető gyógyszerek közé, az úgynevezett DPP-4 gátlók (dipeptidil-peptidáz-4 inhibitorok) csoportjába tartozik. A hasnyálmirigyre hatva fejti ki a hatását, ahol így több inzulin és kevesebb vércukornövelő hatású hormon (glukagon) termelődik. Ez segít a vércukorszint szabályozásában. A gyógyszer elősegíti a saját inzulinszint étkezés utáni emelkedését és csökkenti a szervezet által termelt cukor mennyiségét.

A kezelés várhatóan nem okoz alacsony vércukorszintet, mivel alacsony vércukorszint esetén nem hat. Az új készítményt a cukorbetegség kezelésére már egyébként is szedett, vércukorszint-csökkentő gyógyszerekkel együtt kiegészítő gyógyszerként kell alkalmazni, az előírt diéta és mozgás betartása mellett. Magyarországon az EGIS Gyógyszergyár Nyrt., az MSD-vel, a világ egyik legnagyobb gyógyszergyártójával fogott össze, hogy itthon is elérhetővé váljon az új gyógymód.