Piroska
3 °C
4 °C

Érzéstelenítő spray a korai magömlés ellen

2009.04.08. 08:27 Módosítva: 2009-04-08 08:28:53
Egy nemzetközi urológuscsoport olyan sprayt fejlesztett ki korai magömléssel küzdő férfiaknak, amely öt perccel az aktus előtt alkalmazva hatszorosára nyújtja az orgazmus bekövetkeztének idejét.

A PSD502 elnevezésű sprayt, amelyet kétszáz férfi esetében sikerrel alkalmaztak, a belfasti Royal Victoria Kórház fejlesztette ki. A spray két, helyi érzéstelenítésre használt szert tartalmaz, lidocaint és prilocaint. A kutatók eredményeiket a British Journal of Urology című orvosi szaklapban közölték.

A megjelent tanulmány szerint három hónap alatt Nagy-Britannia, Csehország, Magyarország és Lengyelország 31 klinikáján próbálták ki, 300 páciensen. A páciensek közül kétszázan a sprayt használták, százan pedig placebót kaptak. A 35 éves átlagéletkorú páciensek nagy része előzőleg már használt panaszára különféle szereket, mindenekelőtt antidepresszánst. Az új szernek köszönhetően a pácienseknél a behatolástól az ejakulációig eltelt idő az átlagos 0,6 percről átlagosan 3,8 percre, vagyis 6,3-szeresére nőtt, de érdekes módon a placebóval kezelteknél is nőtt az idő, átlagosan 1,1 percre.

A tanulmány vezető szerzője, a Wallace Dinsmore professzor szerint szorongást és frusztrációt okozhat a korai magömlés amely - korábbi tanulmányok adatai alapján - a férfiak 40 százalékánál előfordul valamikor élete folyamán. Az új szert kipróbálók 62 százaléka jónak, illetve nagyon jónak találta orgazmusát; a kísérlet előtt csak 20 százalékuk mondta ezt. A tanulmány szerint kedvezőtlen hatások csak kevés esetben jelentkeztek; öt férfi az erekció megszűnésére panaszkodott, hat nő pedig a hüvelyében keletkezett égető érzésről számolt be. A spray két éven belül piaci forgalomba kerülhet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!