Diána
12 °C
21 °C

Embereken tesztelik az inak őssejtes gyógyítását

2009.04.16. 12:10 Módosítva: 2009.04.16. 12:16
Már 1500 versenyló ínsérülését gyógyították eredményesen azzal az őssejtes technikával, amit most először próbálnak ki Achilles-ín-sérülést szenvedett embereknél.

A brit MedCell Bioscience biotechnológiai vállalat szerdán jelentette be, hogy egy éven belül megkezdi a humán klinikai próbákat, 2011-re pedig több európai kórházban nagyobb szabású tanulmányt tervez.

A pácienseknek több millió saját őssejtjüket fecskendezik be. A sejteket a kinyerés után laboratóriumban szaporítják, ezután juttatják vissza. Az őssejtek új szöveteket hoznak létre, ezáltal helyreállítják a sérült részt.

1500-nál is több versenylovat gyógyítottak már ezzel a technikával, és az eredmények azt mutatják, hogy három éven belül 50 százalékkal kevesebb újabb ínsérülésük keletkezett, mint a hagyományos kezelés után.

Nicola Maffulli ortopédsebész - aki részt vesz a klinikai próbákban - elmondta, hogy szokatlannak számít, ha az állatgyógyászatból kerül át egy eljárás az emberi orvoslásba, a fordított eset a gyakoribb.

Az őssejtterápia gyorsan kedveltté vált a versenylovak világában az ínsérülésekkel való küzdelemben, mert ezek az állatok több millió dollárt is érhetnek.

Az eredeti helyreállító technikát a londoni Royal Veterinary College állatsebészei dolgozták ki.