Erzsébet
1 °C
4 °C

Szupererős pókselyem készült

2009.04.24. 13:00 Módosítva: 2009-04-24 13:00:50
A pókselyem már eddig is erősebb, ám könnyebb volt az acélnál, most pedig ehhez képest is háromszor erősebbé tették német kutatók kis mennyiségű fém hozzáadásával.

A Science magazin legfrissebb számában ismertetett technika hasznos lehet szupererős textíliák és high-tech orvosi anyagok előállítására: védőmellények, implantátunok, mesterséges csontok és ínak készülhetnek belőle.

"Nagyon erős varrószál készíthető belőle sebészeti célokra" - hozott fel példát az alkalmzásokra Seung-Mo Lee a hallei Max Planck Mikroszerkezeti Fizikai Intézet kutatója. Lee és munkatársai tanulmányukban megállapították, hogy amikor cinket, titánt vagy alumíniumot adtak a pókselyemből lévő szálhoz, jobban állta a szakítási és deformálási teszteket.

A folyadékból húzással előállított pókselyem szálát atomi rétegben vonták be fémmel, és azt tapasztalták, hogy ennél a technikánál a fémionok egy része behatol a szál belsejébe is, ahol kölcsönhatásba lép a selymet alkotó fehérjékkel is. Lee elmondta, hogy a következő kísérletekben mesterséges polimereket, például teflont adagolnak a szálhoz.

A kutatók ötletét azok a tanulmányok inspirálták, melyekből kiderült, hogy néhány rovar legkeményebb testrészeiben fémnyomokat találtak. A pókselyem régóta izgatja a tudósok fantáziáját, ám kereskedelmi mennyiségű előállítása nehézkes, mert a rabságban tartott pókok hajlamosak megenni egymást.

A kutatók ezért alternatív megoldásokat kerestek, mesterséges úton próbálkoztak meg a különleges szál előállításával. A kísérletek között olyanok vannak, mint például transzgénikus, extra pókselyemgénnel ellátott kecskék tejéből állítani elő a szálat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?