Kornélia
-1 °C
15 °C

Klónozták az utolsó World Trade Center-túlélőt megtaláló mentőkutyát

2009.06.18. 14:55 Módosítva: 2009.06.18. 14:57
Trakr, a 16 éves németjuhász két hónapja elpusztult, de előtte született öt egypetéjű ikertestvére egy szöuli laboratóriumban. Az utolsó WTC-túlélőt a romok alatt megtaláló kutya klónjaiból is mentőkutya lesz, ígéri a gazdájuk.

James Symington kanadai rendőrtiszt 2008-ban jelentkezett a Los Angeles-i Symington biotechnológiai cég pályázatára. A cég alanyokat keresett állatklónozási kísérleteihez, Mr. Symington pedig egy igazi hős dns-ét ajánlotta fel. A 16 éves németjuhász, Trakr mentőkutyaként dolgozott természeti katasztrófáknál bevetett különleges egységeknél. Részt vett a szeptember 11-i merénylet után a mentésben, és a segítségével találták meg a romok alá szorult utolsó túlélőt, Genelle Guzmant.

A klónozást Dr. Hwang Woo-Suk dél-koreai tudós csapata végezte el, akik 2005-ben a világ első klónozott kutyáját hozták létre, és azóta is a legjobbnak és legtapasztaltabbnak számít ezen a területen. A tudósok nőstény kutyák petesejtjeiben cserélték le a géneket Trakr dns-mintájából nyertekre. Azt ebből származó embriót egy béranyaként használt kutya hordta ki, és szülte meg a Trakrrel genetikailag 100 százalékosan megegyező klónt ­ gyakorlatilag a kutya egypetéjű ikertestvérét. Összesen öt klónkölyök született, a legidősebb már több mint fél éves, a legfiatalabb két hónapos.

Symington szerint a kölykök a megszólalásig hasonlítanak Trakrre (aki két hónapja egyébként elpusztult), és belőlük is mentőkutyát fog majd nevelni.

A kutyák klónozása egyébként már nem különlegesség, Koreában mára túllépett azon a szinten, hogy csak tudományos célokkal végezzék, és bárki klónoztathatja házikedvencét, aki ki tudja fizetni a 150 ezer dollárnak megfelelő költséget (és ezért még csak nem is garantálják, hogy életképes klón fog születni).