Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Állatról emberre is terjedhet a szuperbaktérium

2009.06.22. 12:05 Módosítva: 2009.06.22. 12:09
Egyre növekvő gondot jelent, hogy antibiotikumokra rezisztens baktériumok terjednek át kutyáról és macskáról emberre, és vissza - állapították meg amerikai kutatók.

A többféle antibiotikummal szemben is ellenállást mutató, időnként szuperbaktériumnak is nevezett MRSA (methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus) megjelenése évek óta gondot okoz a kórházakban, az utóbbi években azonban megjelent a fekvőbeteg-intézményeken kívül az otthonokban is.

baci

Richard Oehler, a Dél-Floridai Egyetem munkatársa kutatócsoportjával megállapította, hogy a veszélyes baktériummal a háziállatok harapása útján is megfertőződhet az ember, különösen a gyerekek. A kutatók szerint egyre több klinikai bizonyíték van az MRSA előfordulására háziállatokban, akik akár gazdájuktól is elkaphatták. Az MRSA megtelepedését olyan, ember körül élő állatokban bizonyították, mint lovak, kutyák és macskák. Ezek az állatok a fertőzések további forrásai lehetnek.

A kutya- és macskaharapások teszik ki a sürgősségi osztályok eseteinek 1 százalékát az Egyesült Államokban. Különösen veszélyeztetettek a gyerekek és az idősek, de a nőket is gyakrabban harapják meg a házi kedvencek, mint a férfiakat.

A kutatók javaslata szerint az állatharapások ellátásánál az akut fertőzés kockázatát is figyelembe kell venni, ajánlják a seb nagynyomású átmosását sóoldattal, valamint bizonyos esetekben megelőző célú antibiotikum alkalmazását. Hozzátették: a kézfejen, alkaron, nyakon és fejen ejtett harapások hordozzák a legnagyobb kockázatot.  • Vennék
  • Bankszámla