Tekla
11 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Trójai faló pusztíthatja el a rákos sejteket

2009.06.30. 15:55 Módosítva: 2009.06.30. 15:57
Készek a humán próbák megkezdésére ausztrál kutatók az általuk kifejlesztett rákterápiával, amelyben átalakított baktériumból előállított nanosejtekkel hatolnak be a rákos sejtbe, majd egy másik nanosejttel szállított kemoterápiás szerrel támadják meg a célpontot.

A kutatók szerint az új eljárás segítségével a rákbetegek akár járóbetegként is megkaphatják a kezelést, nem szükséges kórházban feküdniük a kemoterápia idején, elég hetente egy-két alkalommal rövid időre megjelenniük.

Himanshu Brahmbhatt, a módszert kidolgozó biotechnológiai cég munkatársa elmondta, hogy nem csak olcsóbb az új kezelés, de kevesebb szert is alkalmaz, és jóval kevesebb mellékhatással jár. A gyógyszerek közvetlenül a rákos sejteket támadják meg, és nem tesznek kárt a környező szövetek egészséges sejtjeiben, ami a hagyományos kemoterápia egyik legkomolyabb mellékhatása.

A kutatók már öt éve dolgoznak a rákellenes nanosejtek alkalmazásán. Brahmbhatt szerint a legutóbbi változat egérkísérletekben 100 százalékosan hatékonynak bizonyult olyan ráktípusokra is, amelyek a hagyományos kemoterápiával szemben ellenállók voltak.

Az új eljárásban a rákos sejtek elleni támadás első lépéseként áttörik a rezisztenciát, megakadályozzák a sejt ellenállását, eztán juttatják belsejébe a valódi daganatellenes szert. Mindezt több hullámban végzik, és a rákos sejtek minden újabb támadási hullámnak megadják magukat, így akár többféle szerrel is elboríthatják azokat.

A trójai faló típusú sejteken alapuló rákterápiát még az idén tesztelni kezdik három melbourne-i kórházban előrehaladott állapotú rákos pácienseken.