Ida
5 °C
7 °C

Megfejtették, miért rövid a tacskó lába

2009.07.17. 13:19 Módosítva: 2009.07.17. 13:20
Egyetlen gén mutációja okozza a tacskó és még 18 kutyafajta jellegzetes rövid lábait. A kutatók szerint a mutáció már azelőtt megjelent, hogy az ősember elkezdte volna háziasítani a kutyát.

Amerikai genetikusok megfejtették a tacskó rövid lábainak titkát. Az American National Human Genome Research Institute kutatóintézet tudósai 835 kutya DNS-mintáit elemezték, és hasonlították össze, ezekből 95 olyan fajtába tartozott, amelyeknek rövid lábai vannak (a tacskó mellett a pincsi vagy a basset hound ilyen jellemzően). A rövid lábak okát végül egyetlen mutáns génben sikerült megtalálni, ami összesen 19 kutyafajtában van meg.

A rövid lábú kutyák DNS-ében egy plusz másolat van abból a génből, ami az FGF4 nevű fehérjét termeli, ez a fehérje pedig a csontok növekedésében játszik nagy szerepet. A plusz gén egy úgynevezett mutáns retrogén, ami túltermelést idéz elő az FGF4-ből, az pedig módosítja a csontok növekedésének ütemét embriókorban. A tudósok szerint ez vezetett ahhoz, hogy a tacskónak, és társainak aránytalanul rövid lába lett.

Az, hogy ugyanannak a génnek a mutációja fellelhető az összes rövid lábú kutyában, arra utal, hogy a mutáció valamikor a faj evolúciójának korai szakaszában történt. A régészeti leletek szerint a kutyát nagyjából 14 ezer évvel ezelőtt háziasították a farkasból; a genetikusok szerint a mutáció még ezelőtt történt.

A felfedezés azt mutatja, hogy a retrogének sokkal nagyobb szerepet játszanak az evolúcióban, mint eddig gondoltuk, mondta el a Times Online-nak a kutatást vezető Heidi Parker, hozzátéve, hogy nagyon meglepte a kutatócsoportot, hogy egyetlen gén megváltozása milyen nagy hatással lehet. Az eredmények gyakorlati haszna emberi növekedési rendellenességek, csontrendszeri betegségek kezelésében, megelőzésében lehet nagy szerepe, amelyek hasonló genetikai jelenségekből indulnak ki.