Alfréd
-3 °C
3 °C

Nem lesz szupervírus az új influenza?

2009.09.02. 10:10 Módosítva: 2009-09-02 10:11:26
Nem valószínű, hogy a világjárványt okozó új influenzavírus szuperkórokozóvá alakul az őszi-téli szezonban - állítja egy amerikai tanulmány.

A Marylandi Egyetem kutatói görényeken kísérletezve jutottak arra a következtetésre, hogy az új vírus nem kombinálódik könnyen a szezonális influenza kórokozóival. Márpedig a genetikai rekombináció volna az a folyamat, amelynek eredményeként módosulna a vírus, és létrejöhetne egy új, fertőzőbb mutáció.

A marylandi kutatók azt tapasztalták, amikor a görényeket új és régi szezonális influenzával is megfertőzték, hogy gyakran alakultak ki légúti és emésztőszervi komplikációk. Ez felveti azt a gondolatot, hogy talán a világjárványban tapasztalt súlyos megbetegedések és halálos esetek is többszörös fertőzésnek a következményei. A szakemberek ebben a kérdésben további kutatásokat sürgetnek.

A mostani világjárványt okozó vírus biológiai fölényben van mindkét szezonális influenzatörzzsel szemben, és teljes mértékben alkalmazkodott az emberhez - fogalmazott Daniel Perez virológus. A világjárványt okozó vírus fertőzőképesebb, egyszerűen azért, mert új, így a gazdaszervezeteknek nincs még védekezőképességük ellene. A régebbi szezonális influenzatörzsek ezzel szemben már a szervezet ellenállásával találkoznak.

Az amerikai tudósok még azt a következtetést vonják le, hogy mindenképpen szükség van ebben a szezonban az új influenza elleni oltásra. A marylandi tanulmány a PLoS: Currents című internetes tudományos folyóirat legújabb számában jelent meg.