Új megtermékenyítési eljárás révén jött világra egy kisfiú

2009.09.02. 13:40 Módosítva: 2009.09.02. 13:46
Új mesterséges megtermékenyítési eljárás révén jött világra egy újszülött Nagy-Britanniában: a kis Oliver világszerte az első baba, aki úgy született, hogy az embriót a kromoszómák teljes vizsgálata után választották ki, és ültették be.

A 41 éves anya tizenhárom bevett módon végzett, ám sikertelen megtermékenyítés és három vetélés után hozta világra a kisfiút - számolt be szerdán a nottinghami Care Fertility Group. A termékenységi klinika olyan eljárást alkalmazott, amelynek során a beültetendő petesejtet az örökítőanyagot hordozó kromoszómák vizsgálata után választották ki.

„A kromoszómák teljes körű felmérése megkétszerezi a terhesség esélyét azoknál, akik sikertelen megtermékenyítési kísérleteken vagy vetéléseken vannak túl” - mondta Simon Fishel, a klinika orvosa. Mint elmagyarázta, gyakran kromoszóma-rendellenességek okozzák, hogy az embriók nem maradnak meg, noha a mikroszkóp alatt egészségesnek tűnnek. „A fiatalabb nők felénél és a 39 év feletti nők 75 százalékánál rendellenességek lépnek fel” - tette hozzá az orvos.

A brit termékenységi társaság szerint az alkalmazott technika (Array Comparative Genomic Hybridization) sokat ígérő eljárás, de további kutatásokra van szükség. Oliver megszületése ellenére más szakemberek is visszafogottan reagáltak a hírre. „Jelenleg erre csak nagy-nagy szerencseként lehet tekinteni” - véledett Peter Braude, a King's College szakértője.  • Hírek
  • Hírek