Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Egymillió pók selyméből készült a világ legerősebb szövete

2009.09.25. 10:10 Módosítva: 2009.09.25. 10:14
Négy évig gyűjtötték madagaszkári pókoktól a selymet amerikai kutatók, hogy megszőjék a világ legerősebb szövetét belőle. A tömeggyártás ezzel a módszerrel esélytelen ugyan, de kísérletezni lehet az anyaggal, és talán sikerül majd szintetikusan utánozni.

A New York-i természettudományi múzeumban fogják kiállítani a világ legerősebb és legritkább szövetét, amit amerikai kutatók egy négy évig tartó projekt eredményeként állítottak elő a madagaszkári aranypók selyméből. A 3,3-szor 1,2 méteres textília egy több mint 80 fős csapat munkájának eredménye. A nőstény pókokat egyesével gyűjtötték be, majd miután egy speciálisan erre a célra épített géppel lefejték a selyem alapanyagát tőlük, újra szabadon engedték őket (a fogságban tartásuk sokkal bonyolultabb lett volna, ugyanis rendszeresen megtámadják egymást, így nem lehet a selyemhernyókhoz hasonlóan farmokon tenyészteni őket).

3-weaving

A pókbegyűjtő csapat dolga nem volt egyszerű: az aranypókokat ugyan könnyű megtalálni, mert nagyon szeretnek telefonpóznák oldalán napozni, de a pók csípése elég fájdalmas (a fekete özvegyéhez hasonló, bár annál gyengébb idegmérget alkalmaz). Mivel csak az esős évszakban szőnek hálót, a munka minden évben csak október és június között tudott haladni. Összesen egymillió adagnyi pókselymet használtak fel a szövet elkészítéséhez – persze ez ennél kevesebb póktól származott, azok ugyanis egy fejés után egy hét alatt újratermelik a selymet.

Az elkészült, élénksárga színű szövet jóval erősebb mint az acél vagy a kevlár, emellett könnyű (a 4 négyzetméteres darab alig több mint egy kiló), és rugalmas, az eredeti méretének közel másfélszeresére képes kinyúlni sérülés nélkül. Bár az ipar és az orvostudomány számtalan helyzetben tudna alkalmazni egy ilyen anyagot, a rengeteg kutatás és kísérlet ellenére máig nem sikerült megközelíteni szintetikusan előállított anyaggal, vagy a hernyóselyem mesterséges felturbózásával a pókselyem tulajdonságait. A pókok génjeinek baktériumokba (sőt, tehenekbe és kecskékbe) ültetésével létrehozott selyemtermelő kísérletek is sorra kudarcot vallottak.

spidercloth

Az amerikai kutatók egyébként egy francia misszionárius, Jacob Paul Camboué ötletét vitték tovább, aki az 1880-as években próbált madagaszkári pókok selyméből szövetet készíteni. A pókfejő gépet, (ami egyébként egyszerre 24 pókkal tud foglalkozni) is az ő hasonló szerkezetének tervei alapján építették meg.