Felülfertőződés okozhatja sok esetben a H1N1 influenzás halálozást

2009.10.01. 14:00 Módosítva: 2009.10.01. 14:01
Az új típusú influenzában meghaltak közül tízből három embernek baktériumfertőzése is volt - közölték amerikai egészségügyi tisztviselők.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és -megelőzési Központja (CDC) 77 H1N1-áldozatot vizsgált meg, és az áldozatok 29 százalékánál bakteriális felülfertőződést állapítottak meg. A hivatal szerint a súlyosan beteg influenzás embereknél az orvosok elnézhetik az újabb fertőzés felbukkanását. A baktériumok fele Streptococcus pneumoniae volt, amely oltással megelőzhető.

A H1N1 továbbra sem okoz nagyobb arányban halált, mint a szezonális influenza, de fiatalabb korosztályokat érint inkább, és összességében több embert fertőzhet meg, mert senkinek nem alakulhatott ki korábban immunitása vele szemben. Az idő hidegebbre fordulásával és az iskolák kinyitásával szaporodtak a megbetegedések - jelezte szerdán a CDC. A jelentésben szereplő áldozatok kora két hónap és 56 év között volt, átlagosan 31 év.

A jelentés szerzői megjegyzik, hogy a korábbi világjárványoknál - 1968-ban, 1957-ben és 1918-ban - is sok beteg halt meg Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae és Staphylococcus aureus fertőzés miatt kialakult tüdőgyulladás következtében. Matthew Moore járványügyi szakember, a CDC munkatársa azt ajánlja, hogy a H1N1 elleni vakcina beadásakor a szövődményeknek jobban kitett, emelkedett kockázati csoportba tartozó emberek beszéljék meg a pneumococcus elleni oltást is.  • Hírek
  • Csok