A tavalyi szezonális influenzaoltás részleges védettséget ad az új vírus ellen

2009.10.07. 09:30
A közönséges szezonális influenza elleni oltás is ad részleges védettséget az új H1N1 influenza ellen, főleg a súlyosabb kimenetelű változattal szemben, állítják mexikói tudósok.

A Birmex nemzeti laboratóriumban Jose Luis Valdespino-Gomez epidemiológus vezetésével 60 sertésinfluenzán átesett személyt vetettek össze olyan betegekkel, akiket más betegségekkel kezeltek, de korban és más paraméterekben azonos csoportba tartoztak a sertésinfluenzásokkal. A pácienseket kikérdezték, hogy megkapták-e a 2008-2009-es szezonális influenzaoltást. Ez a vakcina három olyan influenzatörzs ellen volt kialakítva, amely a tavalyi őszi-téli szezonban terjedt az északi féltekén. A mexikói kutatók szerdán közölték cikküket a British Medical Journal című orvosi folyóiratban.

Az orvosok külön vizsgálták azokat, akik kórházi kezelést is kaptak. A sertésinfluenzás csoporton belül 45 ilyen ember volt, a kontrollcsoportban 60. Azt találták, hogy a szezonális influenza elleni oltás 80 százalékos arányban nyújtott védettséget az új influenza ellen is. Azok közül, akik megkapták a tavalyi szezonális influenzaoltást, senki sem halt meg az idei A/H1N1 járványban, emelik ki a mexikói kutatók.

A szerzők feltételezik, hogy az új influenzavírus közeli rokonságban áll egy korábbi vírussal, amellyel az emberek már találkoztak, és ha az ilyen páciensek megkapták a szezonális oltást, akkor szervezetük könnyeben termelt antitesteket a vírus ellen. A mexikói tudósok azonban hangsúlyozzák, hogy a kutatási eredményeket óvatosan kell kezelni, és semmiképpen sem szabad úgy értelmezni, hogy a világjárványos influenzaoltást helyettesíteni lehetne a szezonális vakcinával.  • Tippek
  • Hírek